Het nieuwe jaar is net begonnen. Misschien is het daarom handig om wat orde op zaken te stellen. Zoals om te kijken waar je je geld aan besteed. Wat er in en uit gaat. En wat voor jou grote kostenposten zijn. Wie weet kan je dan als doel stellen om op de grote kosten posten die niet nodig zijn om te gaan bezuinigen. Vandaag geef ik je 3 tips hoe je het beste zo’n financieel overzicht kan maken.

Op een financieel overzicht staat wat er je portemonnee in komt en wat je zoal koopt of moet betalen. Het is handig om zo’n overzicht te hebben als je niet precies weet waar al je geld nou heen gaat. Ik ben er zelf vorig jaar mee begonnen. Zelf zag ik er erg tegenop om zo’n overzicht te maken. Want je kan toch nooit al je geld in zo’n overzicht overzien? Nou dus wel. Met een klein beetje hulp van mijn vader heb ik een heel overzicht kunnen maken van 2016. Zo kon ik precies zien wat er zoal op mijn rekening kwam en wat ik uit gaf.

Een overzicht maken voor iedere maand

Een overzicht wat bij mij heel erg hielp is het overzicht van het Nibud voor studenten. Sowieso is het Nibud een fijne site om te kijken voor geldzaken. Zo kan je op het Nibud zien wat leeftijdsgenoten verdienen en uitgeven. Dan kan je nagaan of jou patroon hetzelfde is of dat je er wat aan moet veranderen. Via deze link kan je een pdf vinden om je eigen begroting te maken. Deze begroting ziet er zo uit:

Op de linker kant kan je je inkomsten invullen. Wat krijg bijvoorbeeld als zorgtoeslag. Heb je nog een DUO-lening en wat verdien je bij met je bijbaantje? Zo kan je goed overzien wat er allemaal binnen komt.

Op de andere kant staat de uitgaven. Een heel handig overzicht om te zien waar je zoal het meeste geld aan uit geeft. Ik gaf vorig jaar niet geheel toevallig heel veel uit aan persoonlijke verzorging. Maar ik schrok best wel van de bedragen die ik per maand had opgebruikt voor spullen of behandelingen. Dit wordt sowieso een post waar ik op ga bezuinigen in 2017.

Als je slim bent (en dat ben je natuurlijk, waarom lees je anders dit artikel) maak je aan ieder begin van de maand een overzicht van de maand die daarvoor is geweest. Zo maak je in februari een overzicht van januari en enzovoort. Aan het eind van de maand kan je zien of je ook echt heb bezuinigd op de posten waar je graag op wilde bezuinigen. Wanneer het dan echt op papier staat weet je het ook zeker en kan het je meer overzicht bieden.

Kasboek bijhouden

Een ander voorbeeld is het bijhouden van een kasboek. Naast het maken van een financieel overzicht is het ook makkelijk om een kasboek bij te houden waar je al je uitgaven en inkomsten kan opschrijven. Dat is handig om te weten en geeft je ook weer een overzicht waar je muntgeld bijvoorbeeld heen gaat. Ook dit vind ik een uitkomst wat betreft het regelen van je inkomsten en uitgaven.

Kleingeld in je spaarpot doen

Ik heb nooit kleingeld in mijn portemonnee. Wanneer ik dat wel heb geef ik het meestal uit aan dingen die ik niet nodig heb. Ik kan het daarom beter opsparen dan dat ik het zomaar ergens aan uitgeef. Zo heb ik zoals je ziet al redelijk wat opgespaard. Ik weet nog niet waar ik het aan ga uitgeven maar dat sparen gaat prima zo!

Ik kan je nog veel meer tips geven over het besparen van geld. Maar ik vind het op dit moment wel even genoeg om het hierbij te laten. Hopelijk heb je wat aan de tips die ik je heb gegeven. Bij mij helpen ze in ieder geval heel erg om orde op zaken te stellen.

Maak jij wel eens maandelijkse overzichten over je financiën?

Liefs,
Merel

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.