Balance is the key zeggen ze. Ik kon daar vorig jaar nog niet over mee praten. Want ik pakte alles wat ik pakken kon (en nog steeds zijn er nog uitschieters wat dat betreft, maar he, al doende leert men toch?) maar sinds ik oververmoeid ben geweest weet ik wel zeker dat een goede balans de sleutel is tot een goed leven. Klinkt super zweverig, ik weet het. Maar er zit toch zeker wel een kern van waarheid in. Vandaag deel ik je mijn 5 tips die mij hebben geholpen bij het vinden van balans in energie!

Een nee zeggen tegen een ander is een ja voor jezelf

Ik heb afgelopen half jaar steeds beter nee leren te zeggen. En ja, soms gebeurt het nog wel is dat ik dat niet doe. Maar daar leer je alleen maar van vind ik. En wat hierboven staat onthoud ik altijd wanneer ik nee heb gezegd. Want uiteindelijk doe je het allemaal voor jezelf. Voor jou happiness.

Eerst denken voor dat je ergens ja tegen zegt

Meestal wanneer iemand wat van mij verwachtte zei ik altijd meteen ja. Om die ander te pleasen maar ik deed het alles behalve voor mezelf. Nu lijkt dit misschien een beetje op de eerste tip maar ik bedoel deze toch net even anders. Zo ga ik nu niet gelijk reageren op de vraag van iemand maar denk ik er eerst even over na. Of het bijvoorbeeld mij ook wat oplevert, of ik er gelukkig van wordt om te doen wat er mij gevraagd wordt en of ik er überhaupt tijd voor heb omdat te gaan doen. Want ik heb vaak genoeg gehad dat ik per ongeluk dubbele afspraken had staan omdat ik te vlug ja had gezegd. Nu ik dit doe heb ik dat vele malen minder gelukkig.

2 dagdelen iets doen 1 dagdeel niets

Dit leerde ik van mijn vader. 2 dagdelen iets doen. Bijvoorbeeld school of werk in de ochtend en middag en dan ’s avonds niets meer doen. Alleen nog maar dingen waar je zelf zin in hebt. Zoals bijvoorbeeld bloggen of netflix kijken.

Plannen is heel belangrijk

Tja, energie is iets wat je zelf heel goed in handen kan hebben. Bedoel ik niet letterlijk maar je snapt me wel. Wanneer je een hele week achter elkaar allemaal verschillende afspraken hebt gepland die bepaalde energie van je vragen dan weet je dat je aan het einde van de week helemaal op bent. Daarom is plannen dus heel belangrijk! Speel met het plannen, leer je eigen energie kennen en laad je op bepaalde momenten op. Dan zal je zien dat je ook een drukke week kan overleven door goed te plannen. Zo schreef ik aan het begin toen ik herstellende was elke dag op hoeveel energie ik had van 0 tot 100%. Zo kon ik goed inschatten hoeveel een drukke dag de volgende dag van mij vroeg. Probeer het maar is een week dan zie je hoeveel inzicht zo iets geeft.

Niets doen is ook wat doen

Niets doen is helemaal niet erg. In deze maatschappij wordt er altijd verwacht dat je wel iets moet doen want anders tel je niet mee. Druk zijn is de nieuwe hype. Maar niets doen is juist heel goed. Het laad je op, je hoeft even niets en is ook beter voor je stress niveau. Als ik niets doe schrijf ik meestal alle dingen van me af die in mijn hoofd rond spoken. Van de was doen tot dat ene verslag wat ik nog voor school moest maken. Dat ruimt op in mijn hoofd en ik voel me er veel rustiger door. Ook dat is belangrijk voor je energieniveau!

Energie is een raar iets. Waar ik eerst alle energie uit mijn lijf trok tot ik niet meer kon. Denk ik daar nu wel twee keer over na voordat ik een drukke week in plan. Daarbij voel ik het ook heel goed aan mijn weerstand wanneer ik net wat te veel van mezelf vraag. Ik heb mijn lichaam daardoor ook veel beter leren kennen. Iets wat ik nooit meer ga vergeten! Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt en ben benieuwd welke je sowieso al toepast.

Hoe breng jij je energie in balans wanneer je het druk hebt?

Liefs,
Merel

1 comment on “5x Balans vinden in energie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.