Toen ik vorig jaar ziek werd in oktober had ik aardig wat gespaard. Dit van het werk van wat ik daarvoor had gedaan. Ik had nooit gedacht dat ik pas dit jaar in juli pas weer aan de slag ging met ‘echt werken’. Met echt werken bedoel ik voor een baas werken. Met loonstrookje en al. Want ik had daarvoor wel wat hier en daar opgepast maar echt weer werken zat er nog niet in. De maanden dat ik ziek was heb ik enorm veel gehad aan mijn buffer die ik had gespaard door de jaren daarvoor. Vandaag geef ik je tips en geef ik aan waarom zo’n buffer toch echt wel heel handig is.

Voor onvoorziene uitgaven

Waar ik bijna altijd voor spaar is voor onvoorziene uitgaven. Zoals een laptopscherm die kapot gaat (toevallig laatst nog) of een fiets die nog gerepareerd moet worden. Of juist voor de eigen risico die soms ook opduikt. Tja, voor alles wat kan gebeuren spaar ik elke maand wel een beetje op.

Voor als je ziek wordt

Daar had ik eerlijk gezegd nooit aan gedacht. Maar natuurlijk kan je ook een langdurige tijd ziek worden. Daarvoor heb ik mijn buffer uitermate goed gebruikt. Nu na 10 maanden begint mijn rekening wel aardig in te slinken. Dus genoeg reden om van mijn volgende salaris weer wat aan de kant te zetten.

Voor vakantiegeld sparen.

Natuurlijk kan je ook altijd een buffer aanmaken voor vakantiegeld als je op vakantie gaat. Wanneer je bijvoorbeeld iets heel moois op reis ziet. Maar ja, daar kunnen natuurlijk ook weer je onvoorziene uitgaven van uitgegeven worden.

Om gewoon te sparen voor wat er nog gaat komen

Voor de toekomst sparen is nooit mis. Je weet nooit wat er op je pad gaat komen. Wie weet ga je je buffer wel gebruiken om later een eigen onderneming op te zetten die je al heel lang op het oog had. Of ga je juist iets heel anders doen met het geld. Jij bepaalt want het is jouw geld!

Tip: zet elke maand een vastbedrag opzij

Zet elke maand een vast bedrag op zij die je kan missen. Natuurlijk heb je meestal je geld nodig. Maar stel dat je elke maand 20 of 50 euro aan de kant zet op je spaarrekening. Laat het op een vaste datum aan het begin van de maand van je rekening afschrijven. Zo heb je het ook niet echt door dat het nar je spaarrekening gaat.

Gooi al je klein geld in een aparte spaarpot.

Om ook te gebruiken als buffer. Voor wanneer je iemand moet terug betalen of gewoon om een leuk bedrag bij elkaar te verzamelen.

Ik hoop dat ik je zo met deze tips en tricks heb geholpen om een eigen buffer op te bouwen. Want echt, ik kan niet zonder! En jij straks ook niet :).

Heb jij al een buffer voor jezelf opgebouwd?

Liefs,
Merel

 

1 comment on “5x Waarom het hebben van een buffer handig is + tips”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.