rijden

Tijdens rijlessen heeft mijn instructeur zoveel tegen mij gezegd. Hoe ik moet inparkeren, wat de beste snelheid is om op de snelweg in te voegen, waar je welke snelheid mag en noem het maar op. Sinds ik mijn rijbewijs heb, merk ik ook dat hij dingen niet tegen mij gezegd heeft en waar je in het dagelijks leven zeg maar tegen aan loopt. Vervelend af en toe maar vooral grappig!

1. Kijken hoeveel brandstof je nog hebt voordat je op pad gaat

Dit zit echt totaal nog niet in mijn systeem als ik met de auto weg ga. Als je rijles hebt let je daar totaal niet op. Je gaat er gewoon van uit dat als je rijles hebt je wel genoeg brandstof in de auto zit voor een hele les. En daarbij ga je ervan uit dat je instructeur daar zelf wel om denkt.

2. hoe je een auto start met sleutel

De auto waar ik les in had was een Volvo V40. Deze heeft een speciale sleutel die je in een speciaal vak vlakbij het dashboard plaatst. Als je de koppeling in drukt en daarna de aan knop in drukt dan kan je de auto starten. Toen ik voor het eerst in de auto van mijn ouders ging rijden (voor de geïnteresseerden een Daihatsu Sirion 2) was dit heel erg wennen! Deze start namelijk gewoon met een sleutel die je om moet draaien.

3. De lampen aanzetten

De lampen waren in de lesauto waar ik in reed altijd al aan waardoor ik ze nooit aan hoefde te zetten. In de auto van mijn ouders moest dat dus blijkbaar wel! Toen ik voor het eerst in de avond naar een vriendinnetje reed, was er een bestuurder die mij waarschuwde met grootlicht. Eerst snapte ik het niet goed. Maar later kwam ik er dus achter dat ik mijn licht aan moest zetten! Gelukkig was er geen politie in de buurt anders kostte het mij ook nog wat!

4. In een andere auto rijden betekent ook anders schakelen

Tja, het gaat niet zo soepeltjes als in de auto waar je les in hebt gehad, tenminste bij mij niet! De Daihatsu schakelt best stroef en je moet daardoor best wat kracht geven om de auto te kunnen schakelen!

5. De auto op slot doen als je eruit stapt

Je hoeft nooit maar dan ook nooit de auto op slot te doen tijdens rijles. Behalve die ene keer wanneer je een praktijkexamen hebt. Maar verder voor de rest echt nóóit. De eerste keer dat ik met de auto weg ging naar het tuincentrum (jawel!), was dat ook best even wennen. Natuurlijk ook na het op slot doen checken of die wel echt op slot zit, zoals mijn ouders ook altijd doen :).

6. Stoppen voor een stoplicht is in het begin horror

Een vriendinnetje van mij had haar rijbewijs een week eerder dan mij. Ze waarschuwde mij al dat als je bij een stoplicht staat het een horror is, want het optrekken is in het begin best moeilijk als je de auto niet gewend bent. Ik luisterde, maar wuifde het wat weg, dat zal mij toch niet overkomen! En warempel, ik stond samen met mijn moeder op het julianaplein (een vrij druk kruispunt voor Groningen) en de motor sloeg af toen ik wilde optrekken. Daar sta je dan, zonder ervaring met een paniek in je ogen op het drukste kruispunt van heel Noord Nederland. Gelukkig was mijn moeder zo snel om het van mij over te nemen en konden we na een paar minuten weg rijden! Sinds die keer is die niet meer afgeslagen gelukkig!

7. Tanken

Tanken, ook zo iets. Ik had voor dat ik mijn rijbewijs had 1x getankt met mijn moeder. Gewoon een keer voor de lol. Nou, die keren dat ik daarna is het mij niet meer gelukt om een beetje normaal te tanken. Hij deed het gewoon écht niet! Ik was gelukkig wel steeds met iemand anders die het wél kon. Nu moet ik toch maar een keer alleen op pad om te tanken!

8. De ruitenwissers

Ook wel handig om te weten waar die zitten en hoe het werkt. In de auto waar ik les in had hoefde je maar op een knopje te drukken en deed de ruitenwisser zijn werk. Bij mij in de auto moest ik het even zoeken want daar had ik niet zo’n knopje. Maar gelukkig na heb ik hem gevonden en kan ik nu veilig de weg op als het regent!

Allemaal een beetje herkenbaar voor de gene die rijden of rijles hebben? Achteraf kon ik trouwens wel lachen om het akkefietje bij het Julianaplein, dat kan ook echt alleen mij overkomen!

Heb jij nog dingen die je ontdekt die ze niet hebben gezegd sinds je je rijbewijs hebt?

Liefs,
Merel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge