Ik ben iemand die graag alles uit haar dag haalt. Enthousiast over dingen is en het liefst overal aan mee doet. Want naast m’n blog, ben ik fanatiek bij mijn studentenvereniging, probeer ik ook nog mijn diploma dit jaar te halen en blog en werk ik ook nog. Heel wat ballen hoog te houden dus! Daarnaast ben ik ook nog is onzichtbaar ziek. Een ziekte die niet iedereen ziet en niet iedereen weet. Wat soms voor lastige situaties kan zorgen.

Zoals je dus leest in de inleiding ben ik een druk bezig bijtje. Ik hou er van om druk te zijn met van alles en nog wat. Het geeft mij op de een of andere manier voldoening. En daarnaast vind ik zo’n dagbesteding aan van alles ook nog is leuk afwisselend. Maar met mijn gezondheid zit daar soms wel wat haken en ogen aan. Ik heb zoals je weet astma. Of astmatische bronchitis. Want echt astma heb ik niet.

Dat laatste houd in dat mijn bronchiën elke dag ontstoken zijn. Maar met de juiste medicatie kan ik die ontstekingen goed onder controle houden. Moet ik ze natuurlijk wel iedere dag braaf innemen. Dat is afgelopen jaar niet altijd gebeurd waardoor ik verschillende ontstekingen heb gehad. Waaronder een fikse longontsteking in november (waardoor ik dus ook een vrij lange tijd offline was om aan te sterken) en daarvoor nog een flinke keelontsteking te pakken gekregen.

Vorig jaar ben ik door die ontstekingen mezelf een paar keer voorbij gelopen. Omdat ik niet wilde toegeven dat ik ziek ben. Chronisch onzichtbaar ziek.

Onzichtbaar ziek zijn heeft zo zijn nadelen vind ik. Niemand ziet waar je echt last van hebt, zoals bijvoorbeeld wel met een gebroken been of arm. Wat soms erg lastig kan zijn. Als ik bijvoorbeeld geen energie heb moet ik soms leuke afspraken afzeggen… Tegen mijn zin en wil in is dat niet altijd een pretje. Want het liefst doe ik de hele dag leuke dingen met anderen!

Wat ik met dit artikel wil zeggen? Dat ondanks ik chronisch ziek ben er nog heel wat mogelijk is. Ook ik ga wel eens op stap (maar moet daar soms nog wel 3 nachten van bij komen) of heb mijn dromen die ik waar wil maken.

Ik wil dit vaker aan het licht brengen op mijn blog. Want ik merk dat ik niet de enigste ben die onzichtbaar ziek is. Ik wil er niet zeikerig of zielig over doen. Maar eerder laten zien wat er allemaal wél mogelijk is als je chronisch ziek bent. En dat is een hoop kan ik je zeggen. Er is genoeg om over te dromen over wat je wel niet kan worden met een ‘beperking’! Vandaar dat ik dit onderwerp vaker aan het licht laat komen op mijn blog. Want ook dat is een stukje van mij wat ik wil laten zien en wil delen. En wie weet inspireer ik je wel er mee!

Heb jij ook een ‘onzichtbare’ ziekte? En hoe ga jij daar mee om?

Liefs,
Merel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.