Afgelopen donderdag was ik samen met twee klasgenoten te vinden bij de voedselbank om een ochtendje mee te helpen. Dit voor een opdracht van bugerschap, waarbij je leert hoe je een goede burger moet worden/zijn. In de sociaal maatschappelijke dimensie hadden wij gekozen voor de voedselbank. Want vonden wij, de voedselbank sluit helemaal bij deze dimensie aan. Want je bent zowel op sociaal als maatschappelijk niveau aan het helpen. Vandaag een kort verslagje van deze ochtend!

Ik deel niet zo snel persoonlijke ervaringen van dingen die ik in een week doe. Maar ik vond dit toch wel heel erg speciaal.

Nadat wij contact hadden opgenomen met de voedselbank met de vraag of wij een ochtend of een middag konden helpen was dit geen probleem. Ze wilden juist graag dat we ze gingen helpen. Het gebouw van de voedselbank in Assen zit aan de Brunelstraat. Ze hebben een vrij groot magazijn waar ze al het eten in kunnen stallen. Ze ontvangen van 8 verschillende supermarkten brood en ook van die 8 verschillende supermarkten verschillende soorten houdbaar eten. Dat kan verschillen van rijst tot aan sinds kort ook vlees. Vlees hadden wij totaal niet verwacht bij de Voedselbank. Maar ook dat geven de supermarkten dus weg.

Er zit een groot logistiek geregel achter de voedselbank. Zo zijn er mensen die met busjes het eten komen ophalen bij de distributiecentrums van de verschillende supermarkten. Maar zijn er ook vrijwilligers die dinsdag en donderdagochtend de kratten voor de mensen inpakken. Daarnaast zijn er ook nog vrijwilligers die de uitgifte en de aanmeldingsprocedure regelen.

Je kan in aanmerking voor de voedselbank komen als je voor een persoon minder dan 200 euro per maand te besteden hebt voor kleding, voedsel en diversen. Voor ieder volgend persoon komt daar 80 euro bij op. Er zitten daarnaast ook bepaalde voorwaarden aan de hulp bij de voedselbank. Je kan maximaal 3 jaar de hulp van de voedselbank gebruiken. Ook moet je je van te voren afmelden als je niet een krat kan ophalen. Wanneer je je 3x niet hebt afgemeld heb je geen recht meer op een voedselpakket.

Wij waren zelf alleen bij het inpakken van de kratten. Maar we mochten van de Voedselbank ook bij de uitgifte en bij de aanmeldingen zijn. Om zo het hele plaatje te kunnen bekijken.

Het verbaasde mij zelf hoeveel er eigenlijk in zo’n krat gaat. Ik wist zelf totaal niet hoeveel er in zo’n pakket gaat. Maar ik vond het toch nog best wel veel. De voedselbank probeert namelijk voor een gezin twee warme maaltijden voor een week in zo’n krat te verzorgen. Dat lukt niet altijd werd mij verteld. Ze zijn daarom ook heel afhankelijk van wat de supermarkten aanleveren.

Ik ging er zelf met heel veel vraagtekens heen maar ben blij dat wij dit hebben gedaan voor deze dimensie. Zo hebben wij in een ochtend heel veel geleerd over hoe het allemaal in zijn werk gaat bij de voedselbank. En dat allemaal op vrijwillige basis!

Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen. En als je zelf nou ook energie hebt gekregen om zelf bij de voedselbank aan de slag te gaan kan je het beste contact opnemen met een voedselbank bij jou in de buurt. Ik vond het in ieder geval een erg leerzame ochtend!

Liefs,
Merel

2 comments on “Een ochtend geholpen bij de voedselbank!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.