Ik denk dat iedereen ze wel is voorbij heeft zien komen op Instagram. Foto’s van spullen die nonchalant op een tafel of kleed liggen. Die foto’s hebben een naam. Het zijn flat lays. Maar wat is zo’n flat lay nou precies? En hoe kan jij ze zelf ook maken? Ik deel wat van mijn creaties en geef je een paar tips hoe je ze zelf kan maken!

 

Eerst maar beginnen bij het begin. Wat is nou precies een flat lay?

Een Flat Lay is een soort stil leven van het digitale tijdperk waarop vaak mooie spullen bij elkaar zijn verzameld in een mooie compositie. Bron

Vaak zijn deze foto’s van bovenaf genomen waardoor je een overzicht ziet van alle spullen.

 

Ik vind mezelf nog geen pro op het gebied van die flat lays. Maar leuk om het maken vind ik het wel! Ik geef je vandaar 5 tips die bij mij geholpen hebben om een mooie flat lay te kunnen maken.

 

Gebruik daglicht

Wat ik zelf altijd heel belangrijk vind bij een mooie flat lay is daglicht. Zo komen de kleuren nog beter uit en blijft het geheel helder op de foto’s die je maakt. Als je geen gebruik kunt maken van daglicht (bijvoorbeeld omdat je moet werken of naar school moet) doordat het vroeg donker wordt kan je ook nog overwegen om een studiolamp aan te schaffen.

Gebruik 1 thema

Ik vind het altijd belangrijk als er in mijn foto’s een thema naar voren komt. Hierbij kan je denken aan stationary, make-up. Maar ook aan beauty producten of aan tijdschriften. Of spullen die je door de dag heen gebruikt. Kijk om je heen en kijk waar mee je een leuke foto kan maken

Een mooie achtergrond

Een van de belangrijkste dingen vind ik een gevarieërde achtergrond voor op mijn foto’s. Tegenwoordig is het helemaal in om met lijnen en kleuren te spelen. Zo kan je verschillende kartonnen bij elkaar neer leggen en verschijnt er een kleuren en lijnen spel. Ook gebruik ik vaak marmer of een kleedje als achtergrond. Een witte achtergrond is ook nog steeds heel hip!

Proberen en aanpassen

Ik kijk vaak eerst op het scherm van mijn camera of het allemaal een geheel is. Zo niet, dan pas ik mijn opstelling aan. Soms duurt dat lang en soms heb ik de opstelling al goed. Het is een beetje passen en meten wat dat betreft.

Oefening baart kunst

Ook met flat lays moet je blijven oefenen. Ik ben er nog lang niet voor mijn gevoel maar vind het des te leuker om steeds maar te oefenen om een leuke flat lay te maken.

 

Ik hoop dat ik je hierbij genoeg tips en inspiratie heb kunnen geven om zelf een perfecte flat lay te kunnen maken. Heb je er al een paar gemaakt laat dat vooral dan even weten. Vind ik leuk!

Liefs,
Merel

2 comments on “Flat lays; wat is dat? + mijn creaties”

  1. Ik vind flat lays niet altijd mooi, bv je eerste foto. Die vind ik een beetje te rommelig door al die dopjes. De aandacht is voor mij dan moeilijk naar het onderwerp te gaan, de lipsticks zelf. Het leidt nogal af. Dit vind ik ook bij wel bij bekende bloggers, die dus al veel verder zijn dan jij. mss ook een kwestie van smaak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.