Ik weet van mezelf een ding, ik kan af en toe echt een ontzettende chaoot zijn. Concentratie bij sommige dingen houden vind ik enorm lastig en dwaal sneller af bij gesprekken dan dat ik daar zin in heb. Een lastige eigenschap die ook lastig te veranderen is. Maar, door de jaren heen heb ik zeker wat handigheidjes aan kunnen leren waardoor het minder chaotisch is in mijn hoofd. Vandaag deel ik mijn tips hoe ik er mee deal.

Maak gebruik van een bullet journal

Echt, als ik aan een ding eerder moest beginnen is het wel beginnen aan een bullet journal. Ik snap zelf helemaal niet waarom ik het zo lang heb uitgesteld. Het is zo fijn om elke week een overzicht te kunnen maken, maar ook voor elke maand is het heel overzichtelijk wat je zoal hebt ingepland en wat je gaat doen.

Voor het slapen gaan een lijstje maken wat ik de volgende dag (of week of maand) moet doen

Wanneer ik weet dat ik de volgende dag dingen moet gaan doen wat ik geheid ga vergeten zet ik het in een schriftje wat ik onder mijn bed heb. Zo vergeet ik niet wat ik de volgende dag moet gaan doen en geeft ook weer een bepaalde rust in mijn hoofd.

Heel veel planningen maken

Echt de enige key die ik heb geleerd is heel veel planningen maken. Niet alleen voor school, maar ook voor verhuizen en om sport in te plannen. Heel veel planningen maken is echt de oplossing. En je daar aan houden natuurlijk ;).

Maak het realistisch

Ook een van de dingen die ik heb geleerd is het maken van realistische lijsten als het gaat om to-do lijstjes. Tien dingen die ook nog is heel veel tijd kosten op een dag inplannen gaat bijna niet. Of je moet de hele dag non-stop bezig zijn met je to-do list maar dat doet niemand lijkt me ;). Je wilt ook wel is een pauze en wat eten. Dus in plaats daarvan plan ik een grote taak over de dag heen en een paar andere taken die 5 tot 15 minuten kunnen duren.

Niet kunnen slapen? Maak een lijst waar je aan denkt en hoe je het kan oplossen.

Malen in bed. Nooit een goed idee geweest. Als ik echt niet in slaap kan komen maak ik een overzicht met alles waar ik aan denk en waar ik over maak. En hoe ik dat de volgende dag zou kunnen oplossen om rust in mijn hoofd te creëren.

 Op tijd naar bed!

Een van de dingen die echt bij mij helpen is op tijd naar bed gaan. De volgende dag fris en fruitig voelen is namelijk wel een must als je je chaos in je hoofd wilt vermijden. Ook omdat je dan een veel beter humeur hebt en minder snel in de paniek stand schiet.

Zorg voor structuur en schrijf al je afspraken goed op

Echt structuur in je dagen is echt een key als je minder chaos in je hoofd wil. Op normale tijden opstaan en normale tijden naar bed. 3x per dag gezond eten en ongeveer 3x keer per week sporten om je hoofd leeg te maken. Daarnaast is het ook heel slim om je afspraken goed op te schrijven. Ik schrijf het zelf zelfs dubbel op. In mijn agenda voor de langere termijn afspraken en in mijn bullet journal voor de kortere termijn afspraken die in dezelfde maand nog gebeuren. Ook zo probeer ik overzicht en chaos te vermijden.

Dit zijn zo de dingen die ik de afgelopen jaren heb geleerd wat betreft chaos te vermijden in mijn hoofd. En ik moet je zeggen, sinds ik mijn bullet journal gebruik merk ik echt dat ik minder chaotisch ben in mijn hoofd. Het is allemaal veel gestructureerd en heb alles in een schrift staan. Echt ik kan het iedereen aanraden die ook net als ik soms wat chaotisch is!

Wat gebruik jij om minder chaotisch te zijn?

Liefs,
Merel

 

2 comments on “Hoe ik een overzicht maak in een chaotische hoofd”

  1. Wat fijn om te horen dat je zoveel baat hebt bij een bullet journal. Ik vind hem er ook echt heel mooi én handig uitzien! Een realistische to do list is een beetje mijn struikelblok soms, maar daar probeer ik aan te werken 😉 En een lijstje maken voor het slapengaan vind ik inderdaad ook heel fijn.
    Romy onlangs geplaatst…Outfit | Gele jurk met witte stippenMy Profile

  2. Fijn dat het zo goed helpt! Ik maak lijstjes en probeer meer te genieten van alles. Van nature ben ik een erg gestructureerd persoon, kan alleen erg chaotisch zijn als ineens alles anders gaat 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.