Zoals je weet gebruik ik sinds vorig jaar mei heel erg graag mijn bullet journal. Iets waarvan ik niet had gedacht dat het zoveel structuur en fijnheid in mijn leven zou brengen. Op de dag van vandaag gebruik ik hem nog meer dan vorig jaar. Maar waarom gebruik ik een bullet journal? En hoe begin je eigenlijk in zo’n dotted boekje? Ik leg je vandaag uit hoe ik ben begonnen en wat ik voornamelijk maak/gebruik in mijn bullet journal.

Wat is een bullet journal en wat heb je er voor nodig?
Een bullet journal is eigenlijk niets anders dan een schriftje met stippen, in normale schriften zitten meestal lijntjes of ruitjes in. Maar in deze dus stippen. Vandaar ook dat het in het Engels een dotted book word genoemd.

Wat heb je nodig voor de basis van je bullet journal?
Je hebt niet echt een basis wat je gebruik voor je bullet journal. Voor iedereen is dat weer anders. Sommige gaan helemaal los met washi tape en stempels, terwijl de andere het liefst alleen maar fineliners in zijn bullet journal gebruikt. Wat ik zelf aanraad als basis is:
– Een dotted boekje
– potlood
– gum
– Liniaal
– fineliner
– verschillende kleuren fineliners (bijvoorbeeld van Stabilo)

Wat hierboven staat raad ik je dus aan als basis. Maar je kan dus zo gek gaan in je bullet journal als je zelf wilt.


Het boekje wat je voorbij ziet komen op de foto’s is alweer mijn tweede bullet journal. Ik snap dat het lastig is om te beginnen in zo’n boekje. Het is net zoals beginnen in een nieuw schrift. Je wilt mooi beginnen en er geen puinhoop van maken. Daardoor ben ik in deze begonnen met als eerste een pagina te maken voor mijn key’s.
Zeg maar de symbolen die ik gebruik in mijn bullet journal.

Nu beginnen de meeste mensen hiermee. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de key’s op deze pagina niet eens zo heel erg gebruik. Behalve de vinkjes voor de voltooide taken (ik maak dan wel een kruisje bij mijn dingen die ik heb gedaan) en de gebeurtenis symbool gebruik ik ook regelmatig. Hiervoor geld eigenlijk dat je zelf moet uitzoeken welk teken voor jou het beste bevalt. Je kan natuurlijk een voorbeeld gebruiken maar ik zelf kon al mijn symbolen niet goed onthouden en heb daarom maar wat gedaan in mijn bullet journal. En dat bevalt mij prima!


Wat je daarna kan doen ligt aan jezelf. Wat wil je allemaal in je bullet journal opschrijven? Ik heb zelf van mijn bullet journal mijn agenda gemaakt waardoor ik alles in een schriftje bij kan houden. Ik heb daardoor al vooruit gewerkt tot aan december. De meeste mensen maken week en maandoverzichten een maand van te voren. Dus nu zou je beginnen met een maand- en weekoverzichten voor september, snap je?


Dit is mijn agenda. Mijn weekoverzicht. Je moet best wat geduld hebben wil je dit een paar maanden van te voren uitwerken. Ik heb er ook best lang over gedaan tot ik bij december was gekomen. In mijn weekoverzichten zet ik mijn afspraken voor die week. Zoals diensten voor mijn werk, afspraken met vriendinnen of dingen die ik voor mijn studie moet doen.

Mijn bullet journal is naast mijn agenda ook mijn schriftje voor van alles en nog wat wat in mij op komt. Zo maak ik ook lijstjes wat ik in mijn gedachten heb in die week en wat ik moet doen. Maar ook paklijsten voor weekendjes weg of vakanties. Echt voor van alles. Voor mijn vakantie naar Bologna heb ik zelfs een apart travelbladzijdes gemaakt waar ik de herinneringen van die reis op kan zetten. Leuk voor later. Echt je kan er van alles in kwijt.

Waar haal ik mijn inspiratie vandaan?
Heel veel inspiratie voor mijn bullet journal haal ik van Pinterest vandaan maar ook van Instagram. Op zowel Pinterest en Instagram sla ik afbeeldingen op waarvan ik denk dat ik dit op mijn eigen manier kan toevoegen in mijn bullet journal. Zoek zelf maar is op Pinterest en Instagram op bullet journal en je komt zoveel inspiratie tegen voor je (toekomstige) bullet journal!

Zo. Een heel lang artikel maar nu weet je wel hoe je een bullet journal kan gebruiken, en waarvoor! Ik vind het super leuk om er over te schrijven zoals je ziet. En daarom gebruik ik dit systeem ook zo graag. Er zitten geen regels aan hoe je het moet gebruiken. Zie het meer als richtlijnen die ik hierboven heb gegeven. Ik hoop dat ik je zo genoeg informatie heb gegeven over het gebruik van een bullet journal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.