Sinds ik af en toe een afspraak heb bij een psycholoog merk ik steeds beter dat ik mezelf leer kennen. Gelukkig maar, want daarvoor ga ik er ook naar toe. Sinds een tijdje weet ik door haar dat ik een HSP’ er ben. Ook wel een hoog sensitief persoon genoemd. Maar wat houd dat in? En wat zijn de kenmerken van een HSP’er dan? Vandaag leg ik het je uit.

Iemand die hoog sensitief is gevoeliger voor emotie’s, pijn, genot en andere zowel lichamelijke als psychische ervaringen. Ongeveer 20% van alle mensen is hoog sensitief. Wanneer je hoog sensitief bent heb je een wat gevoeliger zenuwstelsel. Zo kunnen mensen die hoog sensitief zijn gevoeliger zijn voor geluiden en geuren maar ook bepaalde dingen tot in het detail in zich opnemen. Ik herken dat wel van mijzelf. Ik kan soms personen tot in de detail in mijn hoofd krijgen. Of bepaalde gebeurtenissen waar ik nog heel veel van weet. Zonder dat ik het echt door heb kan ik zo stemmingen voelen van iemand anders. Ook dat hoort bij hoog sensitiviteit. Wanneer ik bijvoorbeeld in een kamer ben met anderen en de een heeft het moeilijk of stress kan ik dat zo aanvoelen zonder dat die gene er ook maar iets over heeft verteld. Raar en misschien een beetje zweverig maar dat kan ik echt aanvoelen.

Maar wat zijn dan de kenmerken van HSP?
 • Bewust van subtiele signalen in de omgeving
 • Beïnvloed door stemmingen van anderen
 • Zijn gevoelig voor pijn
 • Tijdens drukke dagen heb ik meer de behoefte om me terug te trekken in bed, een donker kamer of een plek waar ik ongestoord alleen kan zijn.
 • Raak gemakkelijk overprikkeld door fel licht, sterke geuren, grove weefsels of harde sirenes
 • Hebben een rijke en complexe innerlijke belevingswereld
 • Voelen zich niet op hun gemak bij harde geluiden
 • Kunnen diep geroerd raken door kunst of muziek
 • Schrikken snel
 • Voelen zich opgejaagd als ze in korte tijd veel moeten doen
 • Als hoogsensitieven zich een omgeving niet prettig voelen, weten zij meestal wat er moet gebeuren om dat te veranderen
 • Raken geïrriteerd als mensen hun te veel tegelijkertijd willen laten doen
 • Door erg hun best om te voorkomen dat er fouten worden gemaakt of dat ze iets vergeten
 • Kijken bij voorkeur niet naar gewelddadige films of tv-programma’s
 • Voelen zich erg ongemakkelijk als er veel om hen heen gebeurt
 • Erge honger heeft sterke invloed op hun concentratievermogen of humeur
 • Veranderingen in het leven brengen hen van hun stuk
 • Geven hoge prioriteit aan het vermijden van situaties die hen van streek maken of overbelasten
 • Wanneer er op hun vingers gekeken wordt, worden zij zo gespannen dat hun prestaties veel minder zijn dan gewoonlijk
 • Als kind worden/werden zij door hun ouders of leerkrachten gevoelig of verlegen gevonden

(Bron kenmerken: wikipedia.nl)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik ken me een veel van de kenmerken die voor een hoog sensitief persoon worden omgeschreven. Vooral wanneer ik het druk heb wil me het liefst afzonderen van anderen. Dat voelt voor mij veel prettiger. Zo vind ik het heerlijk om alleen te lopen, te fietsen of te rennen. Ook honger kan bij mij erg van invloed zijn. Zo kan mijn hele humeur totaal veranderen als ik trek heb. Ik maak ook het liefst geen ruzie met anderen dat is zo’n situatie die ik het liefst vermijd. En een van de laatste die ik ook bij mezelf herken is dat als er op mijn vingers gekeken wordt ik extra gespannen ben. Dat had ik al bij de eerste keer dat ik op stage was. Zo hinderlijk. Want je hebt het wel goed geleerd op school, maar dan toch wordt ik daar ontzettend zenuwachtig van.

Waarom ik hier een artikel over schrijf?

Tja, hoog sensitiviteit is iets wat bijna geen mens weet. Iets wat ‘als niet goed’ wordt beschouwd. Of als een stoornis. Nu wil ik ook niet alles op mijn hoog sensitiviteit leggen. Maar ik weet wel dat ik het heb en dat ik er wat aan kan doen. Zo leer ik op dit moment om een meter voor en een meter achter me op dingen te letten in plaats van alles in me op te nemen. En leer ik dat ik wat assertiever mag zijn en soms best wel ruzie mag maken met mensen wanneer dat nodig is. Wel lastig hoor omdat zo te veranderen. Want dat is niet zomaar weg. Het duurt maanden of jaren voordat het echt anders wordt.

Interessant vind ik het wel. En ik hoop jij nu ook na dit artikel. Het is een soort van gave, maar je moet er niet te veel in op gaan. Niet tegen je gebruiken maar juist het voordeel er van gebruiken.

Ken jij hoog sensitieve personen om je heen? Of ben je er zelf een? Ik ben benieuwd! 

Liefs,
Merel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.