Op de laatste dag van het jaar nog even terug blikken op 2016. Want waar iedereen aan het relativeren was hoe het jaar was vind ik dat naast dat het erg goed is om te zien wat je hebt bereikt in een jaar ook erg leuk om te doen! 2016 was voor mij een enorm bewogen jaar. Een jaar waar in ik veel grote stappen heb gemaakt. Ik heb zoveel mogen mee maken waar ik aan de ene kant heel blij mee ben, maar aan de andere kant niet. Ik heb genoeg lessen geleerd dit jaar die ik in 2017 zeker ga toepassen. Voor mezelf (en stiekem natuurlijk ook voor jou) heb ik een overzicht gemaakt met de belangrijkste dingen die ik heb meegemaakt dit jaar. Een heel groot jaaroverzicht van 2016!

Ik maak mijn jaaroverzicht naar aanleiding van mijn instagram-account waar ik regelmatig op actief ben. 

Januari

Voor mij begon 2016 al best sportief. Ik was het hardlopen weer aan het oppakken. Gaf voor de tweede keer bloed in mijn leven. Op de laatste dag van deze maand nam ik een hele belangrijke beslissing. Ik had mijn reis namelijk geboekt die ik afgelopen augustus heb gemaakt! Nu was de keuze definitief gemaakt en kon ik niet meer terug. Ik weet nog hoe spannend ik het vond om al die hostels en treinticket te boeken. Erg leuk was het wel!

Februari

Begin februari zocht ik een oud-vriendinnetje van de basisschool in Amsterdam op. We zien elkaar te weinig maar wel altijd heel gezellig om elkaar weer te zien. We hebben het allebei altijd enorm druk met ons eigen leven. Af en toe is het dan wel leuk om dat met elkaar te delen. Ook ging ik begin februari voor een half jaar op stage naar Duitsland. Ook al een belangrijke en spannende stap dit jaar. Ik vond die stap uiteindelijk zwaarder dan ik daarvoor had gedacht maar daar kom ik later in dit jaaroverzicht wel op terug. In februari ben ik ook jarig en vierde ik mijn verjaardag in Duitsland. Mijn ouders kwamen langs en als verassing kwamen ook nog mijn broertje en beste vriendin van toen langs. Dat was echt een super verassing! Ondanks dat ik niet thuis was had ik toch een hele leuke 19de verjaardag gehad.

Maart

Mijn leven stond helemaal in het teken van stage en Duitsland toen. Ik had niet echt een sociaal leven en vrijwel alle energie ging daar heen. Af en toe maakten we wel wat uitstapjes toen we daar zaten. Bijvoorbeeld naar Leer om te shoppen of ging ik in Nederland afspreken met vriendinnen.

April

Eind maart ging ik op stap. Ik had toen niet door dat mijn mobiel in mijn kontzak zat van mijn broek. En misschien raad je het al, maar mijn mobiel was dus in de wc beland toen ik daar aan een bezoekje wilde brengen. Begin april heb ik een nieuwe mobiel gekocht, wat toen echt een rib uit mijn lijf was. Gelukkig kreeg een ruime stagevergoeding dus was de klap iets minder zacht. Maar alsnog een heleboel geld. Het werd de nieuwste versie van mijn oude mobiel de Samsung Galaxy A3 2016. Waar ik tot op de dag van vandaag nog heel blij mee ben! In april werden de dagen ook wat mooier en stond alles weer mooi in bloei. Ik houd wat dat betreft ook erg van de lente. Word ik veel blijer dan van dat grauwe weer in de herfst en de winter.

Mei

Begin mei ging ik voor de tweede keer mee doen aan de Elfstedentocht. Dit keer stuurde ik een roeiboot! Ik vond het zelf een hele leuke toertocht en wil volgend jaar zeker ook weer mee doen. Ook had ik helaas weer last van mijn astma en had ik al snel een bronchitus te pakken. Niet leuk… Gelukkig heb ik het tegenwoordig beter onder controle door de medicijnen die ik nu consequent gebruikt. Ik keek het vervolg van de nieuwe Alice in Wonderland film. Die ik wat vond tegenvallen met de allereerste live-action film. Maar alsnog een hele leuke film! Eind mei ging ik samen met mijn beste vriendinnetje naar Enschede naar een studentenfeestje waarvoor ik was uitgenodigd door mijn oudere nicht en neef. Het was een thema feest met als thema Helden en slechteriken. Wij waren als boefjes verkleed.

Juni

Ik pakte het racefietsen in juni weer op. Ik had eigenlijk op het programma om 1600 km dit jaar te fietsen. uiteindelijk ben ik door wat omstandigheden op 800 kilometer gekomen. Vind ik toch een heel eind ondanks dat ik mijn doel niet heb gehaald. Ook ging ik in Juni voor het eerst met de trein naar mijn stageadres. Waar ik normaal een uur er over doe was ik nu 2,5 uur onderweg van deur tot deur. Een oefenreis die ik alvast had gemaakt voor de grotere reis in augustus. Ik mocht voor mijn stage een heupoperatie bij wonen in de operatiezaal. Dat is echt iets wat ik niet zo snel zou vergeten. Was echt heel tof om dat bij te wonen! Aan het einde van de maand was het alweer TT. Een 3-daags feest wat vooral voor motorraces is bedoeld. Als echte Assenaar heb ik dat natuurlijk wel even gevierd.

Juli

De laatste week van mijn stage liep ik in deze maand. Wat was ik blij dat ik daar niet meer heen hoefde. Ondanks dat ik er veel had geleerd had ik totaal geen leuke begeleiding. Het was echt afzien vond ik en was dan ook zeer blij dat ik de eindstreep heb gehaald. Mijn moeder was jarig op de dag dat ik mijn laatste stage dag had en we maakte er dan ook een uitje van om mijn op te halen. Voor de rest van de maand heb ik heel veel uren gemaakt in het verpleeghuis waar ik werk. Alvast om wat extra centjes te sparen voor wanneer ik op vakantie ga.

Augustus

Nog een week heb ik gewerkt in Augustus om daarna op  dé reis te gaan waar ik al het hele jaar heb naar uitgekeken. Spannend vond ik het wel. Een hele ervaring was het om alleen 3 weken op vakantie te gaan. Maar ik heb er heel erg van genoten. Verschillende leuke mensen te ontmoeten. Mij verstaanbaar te maken in verschillende talen en vooral heel erg genoten van het mooie weer en het lekkere eten. Ja, misschien was dit wel de leukste maand van het hele jaar!

September

begin september begon ik al gelijk met stage lopen en naar school gaan. Ik had een paar dagen om bij te komen van mijn reis om daarna gelijk 36 uur aan de gang te gaan. De stage plek waar ik liep vond ik erg leuk, had ook een leuke begeleider die mij wel echt wilde begeleiden. Maar de overgang van Duitsland naar Nederland en het laatste jaar waar ik in was beland was toch best wel zwaar. Eind september kreeg ik te horen dat ik een kamer kon huren in Groningen. Ik zou samen met mijn beste vriendin gaan samen wonen in een soort studentenhuisje. Echt super leuk. Deze maand stond dan ook in het teken van het klussen bij mijn kamer.

Oktober

In oktober ging ook naar de 6e Europese stedentrip van dit jaar. Naar Barcelona. Een erg mooie stad die ik samen bezocht met mijn ouders en mijn broertje. Ondanks dat ik het moeilijk vond om te genieten was het wel een hele mooie reis. In deze maand werkte ik nog steeds elke week 36 uur voor mijn stage. Maar in de laatste week ging het gewoon niet meer. Ik was op. Ik stond vermoeid op en kwam uitgeput thuis. Dat zat niet goed! Toen ik naar de huisarts was geweest en bloed had laten afnemen bleek dat ik naast een vitamine B12 tekort ook nog dat ik overspannen was met depressieve gevoelens. Ik moest met pijn in mijn hart stoppen met mijn stage en zat noodgedwongen thuis om tot rust te komen.

November

November vond ik dan ook een hele moeilijke maand. Waar anderen door gingen met hun leven zat ik thuis niets te doen. Ik moest hel erg tot rust komen en heb heel erg veel geslapen deze maand. Ik kwam ook echt tot niets wat erg frustrerend was. Ik had geen energie en kon om alles wel huilen. Ik heb mij in mijn 19 jaar dat ik leef nog nooit zo naar gevoeld.

December

In december ben ik ook niet echt vooruit gekomen wat betreft mijn herstel. Het was vooral veel rusten. Elke dag naar buiten voor beweging. Wel ga ik 1x per week naar mijn kamer in Groningen om samen met mijn huisgenootje en beste vriendin samen te eten en te kletsen. Dat vind ik echt super leuk. Helaas gebeurde aan het eind van december wat niet zo leuk was. Het konijn van mijn broertje werd op kerstavond ingeslapen. Het was een bijzonder lief konijn die nog elke dag wordt gemist. Het zat er helaas al wel in dat ze ging overlijden. Want ze had sinds oktober een kwaadaardige tumor in haar nek dat met de dag steeds groter werd. Zulke dingen vind echt het minste. En zal ik ook zeker niet vergeten van dit jaar. Ik ging afgelopen week een paar daagjes naar mijn neef en nicht in Enschede als afsluiting van dit jaar en om weer even bij te kletsen. December was een ijskoude maand. De zomer en lente vind ik heerlijk. Maar de winter heeft ook zijn charme vind ik. Vooral wanneer het ijskoud is met een zonnetje vind ik echt heerlijk. De aanslag in Berlijn in de deze maand zal ik ook niet zo snel vergeten. Afgelopen zomer was ik natuurlijk in die stad. Wat moet het akelig voelen als je je niet meer veilig voelt in zo’n grote stad.

Als je na deze 1600 woorden nog steeds leest heb je het einde van mijn jaaroverzicht bereikt :-). Wat was 2016 een ongelooflijk bewogen jaar. Een jaar die mij zeker bij blijft. Als ik dan wel een ding heb geleerd van 2016 is dat ik voortaan echt naar mijzelf moet luisteren. Ik hoop dat 2017 een beter jaar wordt wat betreft herstellen. Ik heb de afgelopen maanden niet echt aangegeven hoe het met mijn gezondheid er voor staat/stond. Ik vond het niet zo heel belangrijk om het te delen. Ik schaamde mij er misschien. Overspannen raken dat doe je pas op latere leeftijd toch? Maar ik zie dat tegenwoordig steeds meer mensen overspannen raken van mijn leeftijd. En daarom vind ik het belangrijk om dit ook met jou te delen. Want het kan mij maar ook net zo goed jou overkomen. Ik ben het liefst zo eerlijk mogelijk naar jullie toe, zo wil in 2017 ook wat artikelen schrijven over mijn herstel en wat dat overspannen nou inhoud. Moor voor nu wil ik je een heel fijn uiteinde wensen. Heel veel oliebollen of appelbeignets eten. En niet te veel vuurwerk afsteken! Zonde van je geld!

Liefs,
Merel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.