DSC08734 Zelf heb ik het volgens mij nog nooit op mijn website voor bij laten komen dat ik astma heb. En ja, dat heb ik dus. Al heel lang eigenlijk. Maar om er nou een artikel over te plaatsen leek mij ook zo wat. Maar eigenlijk vond ik het er nu wel tijd voor. Er is namelijk heel veel niet bekend over astma in de samenleving. Wat bijvoorbeeld astma hebben precies inhoudt en wat de gevolgen zijn als je astma hebt.

Wat is het hebben van astma nou precies?

Astma is een ontsteking van de longen. De ontsteking is bij astma blijven. Dit betekent dat er altijd kleine ontstekingen zijn in de longen. Ik heb zelf niet echt astma. Dit klinkt misschien een beetje raar, want ik zei net nog dat ik het wel had. Ik heb de vorm chronische bronchitis. Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen. Daardoor maakt het lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger.

DSC08726

Gebruik ik ook medicijnen tegen de chronische bronchitis?

Ja, ik gebruik helaas medicijnen voor de chronische bronchitis. Ik gebruik zelf nu 2x daags 1x een ventolin. Ventolin is een pufje (of inhalatie medicijn) die ik gebruik om mijn longen te beschermen en mijn longen te verwijden. Het is een tijdelijke oplossing. Want het geneest die ontstekinkjes niet in mijn longen.

DSC08727

Vroeger toen ik wat rebelser was en in de pubertijd zat gebruikte ik het niet of niet veel. Je moet mijn chronische bronchitis een beetje zien zoals wanneer je verkouden bent. Wanneer jij een verminderde weerstand krijgt wordt verkouden. Bij mij is een verkoudheid een bronchitis. Wanneer bij mij mijn weerstand minder wordt slaat die slechte weerstand gelijk op mijn longen. Als ik er niets aan doe dan krijg ik een bronchitis. Als ik extra puf dan is de kans groter dat ik hem niet krijg of minder erge symptomen kan krijgen.

IMG_20160706_204144

Kan je dan wel sporten?

Jazeker kan ik dat! Dat is juist ook heel belangrijk bij astma. Het verbetert de ademhalingsspieren en verbetert de conditie van mijn longen. Gelukkig vind ik sporten ook heel leuk om te doen. Voor het sporten gebruik ik meestal geen medicijnen. Behalve wanneer ik ga hardlopen dan gebruik ik seretide. Dat is een luchtwegverwijder die dus mijn luchtwegen wijder maakt. Zo kan ik makkelijk ademhalen tijdens het hardlopen. Dat doe ik alleen bij hardlopen omdat ik hardlopen een erg intensieve sport vind.

Loop ik tegen problemen aan in het dagelijks leven?

Eigenlijk loop ik in het dagelijks leven tegen weinig problemen aan. Het enigste is dat ik liever niet in rokerslucht van iemand anders sta. En voor mij geldt dat ik echt mijn slaap nodig heb. Als ik op stap ben geweest en ik slaap heel laat en weinig en ik heb ook nog is in rokerslucht gestaan is dat voor mijn lichaam en longen dubbel zwaar. De kans op een bronchitis is dan veel groter dan wanneer ik dat niet doe. Meestal neem ik dan ook een extra luchtwegbeschermer in wanneer ik op stap ga. Maar ik heb nooit echt het gevoel dat dat helpt. Ik krijg trouwens na een week pas klachten van dat avondje uit gaan. Ik vind het daarom meestal ook veel leuker om gewoon ergens wat te gaan drinken en bij te praten met vrienden of vriendinnen dan echt op stap te gaan. Zo kom ik toch nog aan mijn slaap en is mijn lichaam ook niet van slag.

De toekomst van mij?

Voor mij ziet de toekomst er best goed uit. Dat is wel met een maar, als ik maar mijn medicijnen blijf innemen. Want wanneer ik dat niet doe kan ik met mijn 60ste aan een zuurstofapparaat hangen. Of misschien wel in een scootmobiel belanden als ik te weinig conditie heb. Dat wil ik zelf zo lang mogelijk uitstellen en neem dan ook braaf elke ochtend en avond mijn medicijnen in. Dat is iets wat ik mijn hele leven moet blijven doen. En op zich vind ik dat niet heel erg. Maar er komt ook nog bij kijken dat je die medicijnen moet bestellen en moet betalen. Wat dan wel weer wat minder is. Maar alles voor een gezond lichaam, toch?

DSC08729

Met dit artikel wil ik geen zelfmedelijden scheppen. Want dat wil ik helemaal niet. Ik heb totaal geen zelfmedelijden maar wil je meer wat informatie geven over hoe mijn leven met astma er uit ziet en hoe ik dat in het dagelijks leven op pak. Misschien ga ik er nog een artikel over schrijven maar dat bekijk ik nog even. Hopelijk vond je het leuk en informatief om te lezen. Ik vond het zelf in ieder geval erg leuk om te schrijven.

Ben jij bekend met astma? Of ken jij iemand die astma heeft?

Liefs,
Merel 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.