Processed with VSCO with f2 preset

Helaas is het normale leven alweer een paar weken begonnen. Naar school, stage en dat soort dingen. Maar ik was iets meer dan een maand geleden drie weken op reis en op weg naar 5 verschillende steden. Mijn reis begon in Berlijn. Wat ik van de 5 steden misschien wel de leukste stad vond. Berlijn is hip, je kan er ontzettend veel doen, en heel veel eten. Maar het is ook een stad met een rijke geschiedenis. Een stad waar je moet zijn geweest! Vandaag deel ik mijn tips voor Berlijn. Van leuke eettentjes tot must do’s.

Processed with VSCO with f2 preset
Processed with VSCO with f2 preset

Ik sliep zelf in de Tree Little Pigs. Een hostel dat ligt in Kreuzberg. De hipste en jongste wijk van Berlijn. Voor een nacht betaal je rond de 20 euro en voor ontbijt rond de 4. Dat vond ik helemaal prima. Ik sliep zelf op een kamer die ik deelde met 5 anderen. Een gemixte kamer met jongens en meisjes. Ik sliep voornamelijk met jongens en de samenstelling wisselde van dag tot dag. Zo sliep ik met jongens uit Parijs, Italië, België en Duitsland. Zeker heel erg gemixt! Het is zoals je kan vermoeden een jeugdherberg (je kan het vergelijken met de stayokays die je hier in Nederland hebt). Je deelt de badkamer met anderen maar en je kunt je waardevolle spullen opbergen in kluisjes. Als je alleen reist is een jeugdherberg wel zo leuk, omdat je dan ook andere mensen ontmoet. Maar als je met meerdere mensen reist kan het ook net zo leuk zijn! En het is ook nog is veel goedkoper dan wanneer je in een hotel gaat.

dsc08786

Wanneer ik mijn hostel uitliep en ongeveer 10 minuten verder liep kwam ik op Postdamer platz uit. Het is een van de bekendste pleinen en ook een belangrijk verkeersknooppunt van de stad. De Berlijnse muur was midden door dit plein gebouwd. Waardoor een groot deel Oost-Berlijns gronddeel was. De muur is natuurlijk alweer een hele tijd afgebroken (al 27 jaar, wat eigenlijk nog niet eens zo heel lang is) maar je ziet de sporen nog wel goed. Hoe de muur heeft gestaan kan je nu zien met aangegeven stenen in de grond. Best indrukwekkend vind ik.

Processed with VSCO with f2 preset

Mijn hostel lag 15 minuten lopen van de Brandenburgertor af. Dat is ongeveer het centrum van Oost-Berlijn. Het was vroeger de belangrijkste poort van Berlijn. Het ligt in het stadsdeel de Mitte en sluit de Boulevard Unter Den Linden af. Een van de hoghlights van Berlijn en moet je zeker een foto van hebben gemaakt (of een selfie mee maken haha).

Processed with VSCO with b5 preset

dsc08800

Als je in Berlijn bent moet je zeker even naar de Fernsehturm. Ik ben zelf gek op uitzichten over een stad. De hoogte van de toren is 203 m. Dat is ook de hoogte wanneer je over de stad heen kijkt. Je kan zelfs even een drankje doen op deze hoogte want er zit een café in de toren. Voor een kaartje betaal je ongeveer 5 euro. Ik vond het zelf erg leuk om te doen, maar wanneer je last hebt van hoogtevrees zou ik deze attractie skippen.

dsc08863

Berlijn is groot. Heel groot. Daarom is Berlijn echt niet alles op loopafstand. Er zijn een paar vervoersmiddelen in Berlijn. Zo kan je met de S-Bahn (de tram) door Berlijn crossen. Maar kan je ook met de U-bahn (de metro) ondergronds Berlijn vertrekken. Wat nog niet zo heel populair is onder toeristen maar zeker wel heel erg leuk, is Berlijn ontdekken op de fiets. Het is gezond en je ziet zo veel meer van de stad wanneer je zo een stad ontdekt!

dsc08819

Ook moet je zeker even een kijkje nemen bij de East Side Gallery. Dit is nog een oud stuk van de Berlijnse muur waar graffiti op staat. Hij is nu onder restauratie. Wat wel jammer is vind ik. Maar misschien wordt die daardoor juist wel mooier. Er staan wat schilderingen op van Keith Haring. Maar ook de welbekende kus tussen twee mannen staat er op. Ook weer zeer indrukwekkend.

dsc08895

Het KaDeWe is dé Bijenkorf van Berlijn. Ook wel het Kaufhaus Des Westen genoemd. En is gelegen zoals de naam het al doet vermoeden in het westen van Berlijn. In Charlottenburg, de duurste wijk van Berlijn. Wanneer je een paar dagen wil shoppen is dit de ultieme wijk om heen te gaan. Hier slaag je sowieso! In het KaDeWe verkopen ze voornamelijk de wat duurdere merken zoals Chanel, dior etc. Maar is zeker wel een kijkje waard. Echt een heel groot warenhuis!

dsc08878

Zeker ook leuk is de Gitshiner Strasse. Een hele lange straat die naar de Warschaustrasse gaat. De S-bahn gaat over de straat op een soort brug. Doet mij denken aan films. Maar aan welke weet ik niet meer. Wel heel erg leuk en zeker ook heel leuk om langs te fietsen.

 

 

Processed with VSCO with f2 preset

Ik ben dol op Berlijn. En ga er zeker nog een keer naar toe in de toekomst. Berlijn heeft zo veel te bieden. Zo wel op het gebied van eten, als de geschiedenis en je kan er ook heel goed shoppen. Wanneer ik weer naar deze stad toe ga, neem ik wel iemand anders mee, want het is natuurlijk heel leuk om een stad in je eentje te ontdekken maar met z’n tweeën is het eigenlijk nog veel leuker! Ik heb nog zoveel gezien en nog zoveel foto’s maar dan wordt dit wel een heel lang artikel. Wie weet voor de volgende keer!

Ben jij al een keer in Berlijn geweest?

Liefs,
Merel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.