Mijn eerste echte hardloop wedstrijd heb ik gisteren gelopen! Ik mij dit jaar voorgenomen dat ik meer hard wilde lopen. Dat kon je hier al lezen. Maar een hardloopwedstrijd stond eigenlijk niet echt gepland. Toch heb ik mijn eerste wedstrijd wel gelopen, met heel veel leuke supporters in mijn eigen geboorteplaats, Assen! De Asserstadsloop was gister 21 mei en ik vertel je vandaag hoe mijn eerste race ging!

Ik liep eigenlijk zonder verwachtingen deze wedstrijd. Ik had vrij weinig van te voren getraind. Waarom? Ik had vooral geen zin om hard te lopen. Maar toen ik zondag wakker werd begon het toch wel te kriebelen voor de wedstrijd. Gezonde wedstrijd spanning, en vooral benieuwd hoe ik het zal doen. Want tot nu toe had ik veel runs niet helemaal gerend en zelfs een paar stukjes gelopen. Mijn conditie was nog niet wat het ooit was geweest.

De wedstrijd!

Dan nu over de wedstrijd! Het begon met het start schot, zo leuk om al die mensen te zien die samen dezelfde weg als jou gaan afleggen. Ik had expres geen oortjes meegenomen omdat ik samen met Ilse zou gaan lopen. Alleen had Ilse wel goed getraind voor deze wedstrijd. Ik hield haar ongeveer 500 m bij en toen ging ik op mijn eigen tempo verder. Het tempo van Ils lag net wat hoger dan dat ik aan kon. Ik ging daardoor redelijk snel van start.

Na ongeveer een kilometer begon ik het wel te voelen dat lopen. Ik begon nog wat rustiger te lopen en lette goed op mijn ademhaling en armen. Armen laag houden en schouders proberen te ontspannen. Het lukte om op tempo te blijven en heb serieus geen één keer gewandeld tijdens de wedstrijd! De laatste kilometer vond ik toch echt wel het zwaarst. De finish in zicht en het gevoel hebben dat het nog best lang gaat duren voor dat ik daar over heen ging.

Gelukkig had ik wel veel support langs de weg. Mijn vader kwam mij spontaan aanmoedigen op ongeveer de helft van de race (bedankt pap!) en de ouders en vriend van Ilse stonden ook langs de weg te kijken en foto’s te maken. Ook waren mijn oppaskindjes op de laatste kilometer aanwezig. En zelfs helemaal bij de laatste meters stonden mijn slb’er (mentor) en mijn anatomie docent. Super leuk om die ook gezien te hebben!

Het deprimerende vond ik wel dat er zoveel mensen waren die mij inhaalde. Ik had het gevoel dat ik redelijk op snelheid was, maar sommige mensen gingen zo hard, echt niet te geloven.

Ook heb ik nog op het laatst een eindsprintje kunnen doen! Dat had ik ook nooit verwacht! En eerlijk, dat voelde heel erg goed. Bijna alsof ik op wolkjes liep. Want ik liep minder verkrampt dan in de hele wedstrijd. Ik moet maar vaker sprintjes gaan trekken haha.

Ik heb uiteindelijk 36:30 over 5 km gedaan met een pace van 7:12. Wat ik dus totaal niet had verwacht. Want normaal doe ik over 5 km wel 45 tot 50 minuten. Nu weet ik ook wat ik in mijn mars heb!

Het was in ieder geval een hele leuke ervaring om mee te doen aan zo’n hardloopwedstrijd. En dat smaakt zeker naar meer! Wie weet ga ik mee doen aan de Ladiesrun op 11 juni in Groningen. To be continued!

Welke sport doe jij graag op dit moment?

Liefs,
Merel

 

 

1 comment on “Mijn eerste hardloopwedstrijd zit erop!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.