Sinds het begin van 2017 ben ik bezig met het minimaliseren van mijn spullen. Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld make-up, maar ook stagionary of andere dingen waar ik eigenlijk te veel van heb. Dit artikel stond al heel erg lang in mijn concepten en wilde perse wel een keer online zetten omdat het mij en heel veel anderen bezig houdt. Want anno 2017 hoeven we niet super veel spullen te hebben. Eigenlijk alleen maar spullen die we echt gebruiken en waar we gelukkig van worden (een beetje Mari Kondo dus)

Kijk naar wat je allemaal hebt en wilt opmaken 

Wat wil je precies bereiken met het opmaken? Wil je juist je schoenencollectie laten in slinken of ben je bereid je halve make-up kast door te spitten en te kijken wat je nog wel of niet wilt gebruiken. Zorg er eerst voor dat je een plan hebt en pak dan stuk voor stuk aan wat je weg wilt doen of wat je juist extra wilt gebruiken om het op te maken.

Koop alleen de dingen die je echt gaat gebruiken

Tja, ik begon dit jaar dan met het voornemen om minder spullen te kopen en meer op te maken thuis. Maar ook ik ben een mens, en die maken soms ook fouten. Zo kocht ik een nieuwe bullet journal, terwijl ik nog zat bladen thuis heb liggen die ik kan gebruiken om een schrift van te maken voor lijstjes en weekplanningen. Toch vind ik dit ook weer een ander verhaal want mijn bullet journal gebruik ik wel echt heel intensief en bijna elke dag wel. Daarnaast gebruik ik ook de losse bladen die ik heb voor dag to do lijstjes of juist om boodschappen op te schrijven. Ben ik de enige in dit digitale tijdperk die dat nog steeds op papier schrijft?

Verkoop spullen die je niet meer gebruikt, maar waar je een ander nog wel blij mee kunt maken

Zo heb ik laatst marktplaats ontdekt. Ik was altijd een beetje huiverig voor dat soort plekken. Bang dat het niet goed gaat komen enzo. Of dat mijn pakketje niet aankomt of het pakket van de ander. Maar je kan ook afspreken om het bij elkaar op te halen wat ik zelf heel slim vind. Zo heb ik laatst een koffer verkocht die ik al heel lang niet meer gebruikt (scheelde ook gelijk een hoop ruimte!) en heb ik nu nog een parfum te koop staan die ik toch niet meer zo lekker vind. Zo kom je af van je spullen die je niet meer gebruikt en levert het je ook nog een mooi zakcentje op.

Sorteer alles wat je hebt en zoek uit wat je echt nog gebruikt

Lijkt een beetje op tip 1. Maar bedoel hem toch net even anders. Zoek bijvoorbeeld echt al je kleding uit en wees heel secuur in de kledingstukken die je nog wel wilt houden. Als je twijfelt hang je het op aan een haakje en die draai je in tegenovergestelde richting op en hang je het op in je kast. Wanneer je dan toch die broek of blouse uit je kast pakt hang je het haakje weer gewoon op zoals alle andere kledinghaken. Als je het dan over een aantal maanden nog een keer naar de twijfelkleding kijkt en er hangen nog genoeg stukken andersom, verkoop je die of doe je die weg. Want na een aantal maanden ga je dat echt niet meer nog een keer aandoen.

Kijk er naar hoe je het in de toekomst aan wilt pakken, zowel voor de duurzaamheid als voor je portemonnee.

Een van de dingen waar ik nu mee bezig ben is hoe ik in de toekomst wil zijn qua duurzaamheid. We hebben namelijk maar 1 planeet en daar moeten we zuinig op zijn. Zo maak ik meerdere porties avond eten klaar en vries ik het in. Datzelfde doe ik met wokgroenten of vlees wat ik over houd. Maar ook op het gebied van kleding probeer ik steeds meer tweedehands kleding te kopen of juist kleding die goed is voor het milieu. En daarbij komt dan ook nog kijken dat ik het liefst niet te duur uit ben voor dat alles. Echt even iets om over na te denken als je bijvoorbeeld ergens staat te wachten. Levert vaak ook nog nieuwe ideeën op.

Dat waren dan mijn tips die ik je kan geven over minimaliseren. Ik weet zelf dat ik er ook nog lang niet ben, maar ik heb al heel wat gedaan voor mijn gevoel.

Heb jij nog een tip voor het minimaliseren van je spullen?

Liefs,
Merel

2 comments on “Minimaliseren kan je leren, 5 tips!”

  1. Oef. Ik moet zeggen dat ik niet bepaald minimalistisch ben haha;-) Ik heb gewoon veel spullen en voor de blog blijven er ook maar dingen bijkomen. Wat ik wel ben, is heel georganiseerd. Ik ruim veel en vaak op en alles heeft zijn eigen plekje hier. Zo heb ik altijd overzicht en ben ik zelden iets kwijt.
    bychristiana onlangs geplaatst…Hé! Mijn outfit in de H&M Gallery!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.