In deze westerse wereld word materialisme al met de paplepel ingegoten. Als je al kijkt naar wat sommige mensen kopen voor hun kinderen qua kleding, producten, knuffels, speelgoed en noem maar op. Terwijl een kind misschien niet eens met alles speelt. Dood zonde. Zo gaat het door tot we volwassen zijn. We willen het liefst de nieuwste kleding, de mooiste spullen voor in huis en allerlei hebbedingetjes die we soms maar een of zelf niet gebruiken. Tja, en zo is dat dus ook bij mij. Ik kan niet zeggen dat ik een heilige ben op dit gebied. Ik heb ook ooit 20 paletten oogschaduw gehad. Meer dan 20 soorten lipstick en weet ik hoeveel make-up gekocht in impulsieve buien. Daarnaast ook nog honderden hebbedingetjes die ik niet tot nauwelijks heb gebruikt. Nu ik bezig ben met verhuizen naar Nijmegen merk ik pas hoeveel onnodige spullen een mens kan hebben. Ik vond dat best indrukwekkend dat ik er een artikel aan wijd. Ik deel ook in dit artikel wat mij heeft geholpen om spullen weg te doen zonder er een schuldgevoel aan over te houden.

Sinds ik dus met het idee van verhuizen bezig ben, ben ik nog nooit zo selectief bezig geweest met spullen. Ik heb werkelijk mijn hele kamer met alles wat er in stond doorgenomen. Aan sommige spullen zat een verhaal waardoor ik het niet weg wilde doen. Maar andere spullen had ik juist zo iets weg ermee! Zelf met kleding. Ik heb altijd zo iets als ik binnen een jaar de kleding niet heb aangehad mag het naar de kringloop. Ook spullen waarvan ik weet dat ik ze in Nijmegen niet meer ga gebruiken heb ik een tweede leven gegeven. En ik kan je zeggen, dat voelt heel goed. Bevrijdend zelfs. Ik merk dat ik veel minder spullen gebruik dan dat ik in werkelijkheid heb.

Nu koop ik natuurlijk nog wel is dingen die ik misschien niet nodig heb. Maar ik denk altijd wel twee keer na voordat ik iets koop. Vooral aliexpress is een favoriete shop waar ik 1x per 2 maanden graag wat koop. Niet duurzaam en alleen maar hebbedingetjes maar wel dingen die ik handig vind om te hebben. En waarvan ik zeker weet dat ik het ga gebruiken in mijn dagelijks leven. Zo vind ik polaroids echt veel te duur om bijvoorbeeld bij de HEMA te kopen. Via Alie zijn ze veel goedkoper te krijgen. Tja, je bent en blijft een Nederlander dan haha.

Ook probeer ik alles wat ik aan make-up en verzorgingproducten nu op te maken. Ik wil alleen de essentials hebben. Alleen dingen waarvan ik weet dat ik ze elke week/dag ga gebruiken. Waardoor ik niet zo maar iets hoef weg te gooien. Want dat is ook zonde!

Wat ik wil zeggen met dit artikel is dat het misschien een idee is om ook is te kijken naar wat jij allemaal gebruikt in je dagelijks leven. En naar wat je eigenlijk allemaal bezit. Gebruik je al je spullen? Of kunnen er spullen ook naar iemand anders toe omdat jij het niet gebruikt? Ik ben in ieder geval veel bewuster geworden van wat ik koop aan materiaal en als ik iets koop ga ik meestal voor iets waarvan ik weet dat ik er lang mee kan doen. Want goedkoop is soms duurkoop.

Let jij ook op jou materialisme?

Liefs,
Merel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.