De helft van de maand november is alweer om, wat gaat dat toch altijd snel he? Nog even en we zitten alweer in de laatste maand van het jaar! Voor vandaag wil ik even laten weten hoe mijn maand tot nu toe gaat. Ben ik een beetje goed op weg of is no spend november een grote flater voor mij geworden?

Ten eerte begon ik de maand al slecht om op 1 november pizza te gaan bestellen met mijn groepje van de studie. Ook heb ik hier en daar wat bier gekocht wat in principe niet had gehoeven. Maar daarnaast vind ik gezelligheid wel heel belangrijk. De hele maand als een non leven was nou ook niet de bedoeling van no spend november. Op 3 november had ik een joker aan mezelf gegeven. Dit omdat ik die avond uit eten ging met oude huisgenootjes in Groningen. Daarbij kocht ik ook nog een nieuwe blouse bij Appel en Ei. Een tweedehandswinkel die kleding verkoopt van hooguit een jaar oud. 6 november had ik een soort meeting met nieuwe ploeggenootjes. We gingen friet halen bij de dichtstbijzijnde snackbar en hebben daarna nog een krat bier gehaald om die avond met z’n allen weg te drinken. Die krat was op mijn kosten gehaald, maar we deelden de kosten waardoor we per persoon nog niet eens 2 euro kwijt waren. Omdat het een dinsdagborrel was heb ik ook nog een biertje gehaald bij Phocas. Ook dat had niet gehoeven maar had ik wel gedaan. Want ja, het was tenslotte gezellig aan het worden. En afgelopen maandag had ik mijn avondeten niet heel handig ingepland waardoor ik uiteindelijk om 10 uur nog is bij de MAC D belandde. Ook geen handige actie zo in no spend november, maar ik moest wat eten!

Waar heb ik dan wel opgelet?
Ik heb wel gelet op vaste lasten. Ik heb geprobeerd om goedkoper uit te zijn met boodschappen. Ik koop per week ongeveer 30 euro aan boodschappen. Voor mij als student is dat redelijk veel. Maar op zich zit ik nog onder het gemiddelde wat op nibud staat wat een gemiddeld student aan zijn boodschappen uit geeft. Ik geef mijn boodschappen vooral uit bij de AH, Jumbo, Lidl en de plaatselijke groenteboer. Ik vind het belangrijk om vers fruit te kopen bij de groenteboer, waar ik meestal ook nog goedkoper uit ben dan bij de Lidl. Bij de Lidl koop ik andere basisproducten zoals braadboter, kaas, brood en broodbeleg. Bij de Albert Heijn en Jumbo let ik meestal op de aanbiedingen die er vaak genoeg zijn. Vooral op wasmiddel sla ik mijn slag om goedkoper uit te zijn. Zo is deze week Robijn in de aanbieding voor 1+1 gratis. Dat je het weet! 🙂

Daarnaast heb ik ook gekeken naar mijn zorgverzekering goedkoper te krijgen. Helaas is dat mij niet gelukt. Vooral niet omdat ik gewoon heel wat nodig heb in mijn verzekering. Zoals een tandartsverzekering en 1 ster verzekering. In die 1 ster verzekering zit onder andere vergoeding voor de fysiotherapeut en volgens mij ook voor de alternatieve geneeswijze. Die laatste zit ik te overwegen om te nemen omdat mijn weerstand vooral in de winter erg laag is en ik vaak een luchtweginfectie of iets anders heb aan mijn longen. Voor dat soort kosten is een goede zorgverzekering erg belangrijk.

Ik kan nu niet zeggen dat mijn no spend november heel soepel verloopt. In tegen deel eigenlijk. Wel ben ik super alert op wat ik uit geef en houd ik per week een financieel overzicht bij om inzicht te krijgen in mijn dagelijkse kosten. Iets wat ik iedereen wel kan aanraden om te kijken wat je nu per week/maand uitgeeft. En ook voor wat er binnen komt is het een handige maat staaf.

Het tweede deel van november ga ik nog steeds proberen om op mijn kosten van de boodschappen te letten. Misschien nu meer op bonus kosten gaan koken en juist minder van wat er buiten de bonus te koop is. Ook dat kan flink schelen denk ik!

Doe jij mee aan no spend november? En heb jij nog tips om op je uitgaven te letten?

Liefs,
Merel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.