wp-1461689740682.jpg

Jeetje wat is de tijd de afgelopen maanden voorbij gevlogen. Voor ik het weet zit ik al weer op de helft van stage. En nu ik dit schrijf al over de helft. Want wanneer dit online komt heb ik al 12 weken van 20 weken gehad. Het duurt niet lang meer voor dat ik alle dagen weer thuis woon. Maar ik heb in die 12 weken zoveel geleerd. Niet alleen de handelingen in het ziekenhuis maar ook op mezelf wonen en allerlei andere dingen van de Duitse cultuur. In dit artikel wil ik je op de hoogte brengen van wat ik zoal heb geleerd de afgelopen maanden.

Zoals ik al zei, ik loop sinds februari in het ziekenhuis in Papenburg stage. Dat is al een hele stap. Want het is mijn eerste ziekenhuis stage. Hiervoor heb ik twee keer in een verpleeg/verzorgingshuis gewerkt. Een ziekenhuis werkt heel erg anders dan een verpleeg/verzorgingshuis. En dan ook nog is in het Duits. En ik kan je zeggen, mijn Duits was hiervoor echt bagger. Ik heb twee jaar op de middelbare school verplicht Duits gehad en daar leerde je alleen maar de naamvallen en een paar woordjes. De eerste 5 weken moest ik daarom ook echt super wennen en heeft ontzettend veel energie gekost. Nu was dat ook omdat ik niet super goed met mijn begeleider over weg komt en onze ideeën over begeleiding niet erg overeen kwamen. Maar gelukkig gaat het nu beter en kan ik het stukje bij stukje beter met haar vinden.

Maar nu wat ik zoal geleerd heb van mijn stage en het op jezelf wonen:
– Duitsers ontbijten uitgebreid met lekkere broodjes. Je weet wel, van die broodjes die wij normaal op zondag eten. En met heel veel lekker beleg. Denk aan potten Nutella, jam en vlees en kaas en phildelphia. Ik ga als ik moet ‘frühstucken’ meestal voor de Nutella op mijn broodjes

– Ik heb zo goed Duits leren praten, wat ik in het begin nauwelijks zou kunnen geloven. In het begin neem je snel woorden over die veel worden gezegd. Zoals das stimmt (dat klopt) of gleich falls (van hetzelfde). En als je eenmaal Duits moet praten dan gaat het ook heel snel. Soms kom ik nu bij de kassa in Nederland als ik vrij ben en dan wil ik al ‘danke’ zeggen, haha.

– Dat op jezelf wonen lastiger is dan gedacht. Plannen wat je gaat avond eten. Stofzuigen en schoonmaken en denken dat je je sleutel altijd meeneemt (en niet kwijtraken onderweg…)

– Heel logisch maar o zo waar. Gezond eten is zo belangrijk. Dus gewoon een ontbijt, lunch en vooral avond eten eten. Dat laatste schiet er soms nog wel is in als ik in late dienst heb. Maar wanneer ik een ochtend dienst heb gehad probeer ik altijd een gezonde maaltijd in elkaar te flansen.

– Dat Duitsers echt maar heel weinig vers eten en vooral heel veel uit blik en heel veel vlees eten. Ook drinken de meeste thee met suiker (zoals in GB) en eten veel Duitsers tussen de middag warm.

– De winkels zijn hier op zondag echt niet open. Dus een beetje vooruit denken met eten is soms echt een must.

– Als je op jezelf woont merk je pas hoeveel afval je er door heen jaagt. Tenminste dat merk ik. Na elke week is er wel een hele afvalzak vol te vinden hier

– Dat samen wonen z’n voor en z’n nadelen heeft. Met elkaar rekening houden is echt een must, maar gelukkig kan ik het heel goed vinden met mijn kamergenootje.

– Boodschappen zijn soms duurder dan gedacht. En ook daar moet je soms maar zin in hebben om dat te halen… Maar gelukkig is er bij mijn flat dichtbij een Lidl met heel veel dezelfde producten als in NL.

Ik ben tot nu toe al heel trots op hoe lang ik hier al zit, wat ik tot nu toe heb gedaan en heb bereikt. De laatste weken worden wel wat zwaarder denk ik met wat druk op de opdrachten die ik af moet hebben voordat ik mijn stage heb gehaald. Nog even doorzetten dus, maar ik heb het gevoel dat dat helemaal goed komt!

Liefs Merel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge