DSC05001

Sinds ik de video’s en artikels heb gelezen over hoe je lijstjes kan maken heb ik echt het licht gezien. Ik ben namelijk echt een chaoot. Letterlijk. Ik kan niet goed dingen onthouden. Voor school, en voor mijn blog maar ook privé. Sinds ik lijstjes maak en gebruik heb ik daar veel minder last van stress of chaotisch zijn.  Het leek mij wel leuk om een artikel te maken hoe ik lijstjes maak, waarvoor ik ze gebruik en waar in ik mijn lijstjes schrijf.

DSC05003

Als eerste gebruik ik veel verschillende boekjes om mijn lijstjes in op te schrijven. De boekjes die je op de foto ziet zijn allemaal van HEMA. De eerste van links gebruik het meest van allemaal. Daar staan echt al mijn lijstjes in. Van lijstjes voor school per dag tot dag tot lijstjes die ik voor het weekend maak.
Je kan onderhand wel zeggen dat ik verslaafd aan lijstjes ben geworden. Het is een deel geworden in mijn leven waar ik rust van krijg. Alles op schrijven en afvinken van wat je hebt gedaan geeft voor mij echt een voldoening en rust in mijn hoofd. Zo weet ik in de loop van de week of dag wat ik nog moet doen en wat ik al heb afgerond.

Ik gebruik ook lijstjes voor mijn blog. Die zet ik meestal in het meest rechtse boekje. Ik schrijf daar bijvoorbeeld lijstjes in voor een review, wat belangrijk is en wat ik wanneer af wil hebben. Scheelt ook een heel gestress en geeft geen chaos in mijn hoofd.

Er zijn al zoveel verschillende artikelen geschreven over lijstjes maken hoe je ze kan maken en wat je er allemaal in op kan schrijven. Mij leek het zelf wel handig om een paar tips op te schrijven wat voor mij echt helpt om een lijstje te maken.

Zo maak ik een lijstje:

Realistisch

Iets wat ik langzamerhand leer. Een realistisch lijstje maken. Dingen die ik op een dag kan doen en wat ik zeker weten kan doen. Ik heb ook heus wel lijstjes gemaakt die niet realistisch waren, maar hé daar leer je weer van. Voor een dag probeer ik meestal niet meer dan 4 dingen voor school in te plannen en 4 dingen voor privé. Meestal lukt dat wel om dat te halen in een dag.

Verschillende lijstjes

Eentje voor de maand, eentje voor het weekend en eentje voor die dag. Zo maak ik meestal lijstjes. Voor de maand zijn het meer doelen. Voor het weekend zijn het meestal de dingen die ik normaal ook doe in het weekend met wat school dingen. En voor de dag schrijf ik naast alle dingen die ik wil doen ook afspraken op, zodat ik weet dat ik dat ook nog moet doen. Zoals als ik een behandeling heb bij de schoonheidsspecialiste, of dat ik moet werken.

Uitdunnen

Ik dun punten meestal uit. Als ik meerdere opdrachten moet doen voor school voor 1 vak zet ik dan alle opdrachten onder elkaar neer. Dus ‘opdracht 1’ ‘opdracht 2’. Zodat ik precies weet welke opdrachten ik wel en niet af heb gemaakt.

Afstrepen

Een van de belangrijkste dingen. Opdrachten afstrepen van mijn lijstjes geeft én een fijn gevoel én je weet precies wat je nog moet doen. Na dat positieve gevoel heb je steeds meer zin om je lijstje af te maken! DSC05002

Naast lijstjes schrijf ik ook ideeën, dingen die ik niet moet vergeten en quotes in het to do boekje. Het is een soort van tweede brein voor mij waar ik alles in kwijt kan. Ik heb hem daarom ook altijd in mijn tas zitten. Zodat ik als ik iets moet doen het gelijk in het boekje kan opschrijven.

DSC05005 DSC05004

Ook gebruik ik een agenda om overzicht te houden. Geen digitale, want dat vind ik niet prettig en kan ik niet altijd bij (lege mobiel komt vaak bij mij voor). Maar gewoon een papieren versie. De agenda die ik nu heb is voor elke dag een aparte bladzijde. Veel schrijfruimte dus en ideaal voor mij. Opdrachten die ik van school krijg kan ik zo volledig opschrijven.

DSC05000DSC05006

Sinds een aantal maanden heb ik de lijstjes ontdekt en ik kan echt niet meer zonder. Op een dag maak ik af en toe geen lijstje maar op de meeste dagen heb ik wel een lijstje waar ik mee werk. Zoals ik al zei; het geeft rust in mijn hoofd en ik wordt er merkbaar minder gestrest van. En natuurlijk is het heel leuk om een geheel afgestreept lijstje te hebben op het eind van de dag!

Maak jij lijstjes? En zo ja, hoe en waarin maak jij die?

Liefs,
Merel

1 comment on “Orde houden in mijn chaotische leven”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.