Racefiets

Ik begon te bloggen omdat het mij en net zoals al die andere meisjes mij het leuk leek om mijn vrije tijd mee op te vullen. Ik wist niet gelijk waar ik over zou gaan bloggen. Er was namelijk zoveel waar je over kon typen op een blog. Ik vond het altijd al heel leuk om mijn eigen mening over make-up te geven. En daar ben ik dan ook mee begonnen toen ik mijn blog startte. Op dit moment vind ik het nog steeds heel leuk om over make-up te praten en reviews te maken. Maar naast beauty vind ik ook heel wat andere dingen leuk die ik met je wil delen. Op dit moment probeer ik dus ook mijn andere artikels te maken over onderwerpen wat ik ook heel leuk vind! Hopelijk vind je het net zoals als ik leuk om te lezen waar ik mij onder andere mee bezig houdt.
Maar goed, ik wil dus bloggen over dingen die ik leuk vindt, een van die dingen die ik naast make-up leuk vind is racefietsen. Het leek mij daarom wel leuk om wat tips te delen over racefietsen. Hoe je start, waar je op moet letten en wat ik bijvoorbeeld mee neem onderweg wanneer ik een rit maak.

Disclaimer: Ik schrijf dit artikel uit eigen ervaring. Dus dit is niet perse de beste manier hoe je kan beginnen met racefietsen. 

Hoe begin je?

De allereerste stap is natuurlijk een racefiets in bezit te hebben. Deze heb je al, of je koopt hem. Ik heb vorig jaar augustus mijn aller eerste racefiets gekocht. Hij is al 20 jaar oud maar je kan er nog prima op fietsen en voor mij prima om mee te beginnen. De prijs die ik voor mijn racefiets heb betaald is ongeveer €500. Dat is een gemiddelde prijs voor een goede racefiets. Het is dus een beste investering maar je krijgt er ook genoeg voor terug!

Naast een racefiets is het ook belangrijk om een fietsbroek te hebben. Dit is een speciale sportbroek waar zeemleer in zit. Het is zacht waardoor je geen last krijgt van een pijnlijk kruis wanneer je op de fiets zit. Ik heb er zelf twee van zodat ik ze om de beurt kan gebruiken.

Wanneer ik fiets gebruik ik graag een speciaal sport t-shirt die gemaakt is voor het racefietsen. Achterop zitten 3 vakken waar je je spullen in kan opbergen zoals je mobiel en je sleutels. Dit heb je niet perse nodig maar is wel handig i.v.m. dat je je spullen makkelijk kan opbergen. Zo heb je geen rugzak nodig.

Racefiets 1
Wat heb ik mee onderweg?

Voor onderweg heb ik sleutels bij me voor als ik weer thuis ben, dat lijkt me vrij logisch :). Ik heb altijd een bidon gevuld met water bij me voor als ik dorst krijg onderweg. Ook heb ik altijd wat eten bij me zo dat ik mijn bloedsuiker onder controle heb. Je verliest namelijk veel energie wanneer je aan het fietsen bent.

Het is ook handig om dextro op zak te hebben. Voor de rest heb ik nog mijn mobiel mee om mijn kilometers mee te tellen. Dit doe ik met de app Runkeeper. Ik vind dat zelf een betrouwbare app waar je na dat je hebt gefietst je snelheid en de afgelegen afstand die je hebt gefietst kunt zien op een kaart. Erg leuk! Ook kan je een doel instellen die je bijvoorbeeld wilt fietsen. Voor de Elfstedentocht wil ik 800 km gefietst hebben. Dankzij deze app kan ik heel nauwkeurig alle afgelegen afstanden bijhouden en ook terug kijken.

Tips?

Ga niet te snel van start! 

Zorg ervoor dat je rustig opbouwt wanneer je gaat fietsen. Zo worden je spieren langzaam opgewarmd en heb je minder snel kans dat je blessures oploopt. Ik probeer meestal rond de 20 km/u te fietsen.

Begin tegen de wind in

Als ik ga fietsen kijk ik eerst waar de wind vandaan komt. Wanneer je namelijk tegen de wind in begint verbruik je meer energie en heb je het wat makkelijker op de terug weg naar huis.

Gelijk douchen wanneer je klaar bent met fietsen

Dit spreekt volgens mij voor zich. Het is namelijk erg slecht wanneer je klaar bent met fietsen niet gelijk te gaan douchen, zo koelen je spieren af en krijg je sneller last van spierpijn of blessures.

Fiets met anderen

Ik vind het soms heel fijn om alleen te fietsen. Lekker je eigen tempo kunnen fietsen zonder dat met anderen rekening moet houden. Maar samen fietsen kan ook heel leuk zijn. Richt bijvoorbeeld een groepje op om samen 1x per week samen mee te fietsen op een avond.

Train voor een doel

Dit is geen must, maar leuk! Ik vind het zelf heel fijn om voor een doel te trainen zodat je weet waarvoor je het doet. Zelf heb ik dit jaar het doel gesteld om samen met mijn vader de Elfstedentocht op tweede pinksterdag te fietsen. Daarvoor moet ik wel eerst 800 km in de benen hebben. Op 25 mei starten we, en ik zit nog nu net op 300 km. Nog even trainen dus!

Ik hoop dat je dit een leuk artikel om te lezen vond. Totaal iets anders dan ik normaal schrijf maar des te leuker om te schrijven. Ik heb dit sowieso voor vaker in gedachten als jullie dat leuk vinden. Ik tenminste wel!

Aan welke sport doe jij?

Liefs,
Merel

1 comment on “Tips voor beginnen met racefietsen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.