DSC05423

 

Een toetsweek of een tentamenweek is altijd rot. Stressen en veel moeten leren staan vaak bij mij op het programma in zo’n week (en in de week daarvoor). Vandaag geef ik jou mijn tips om een tentamenweek door te komen. Zelf ben ik natuurlijk geen expert, maar ik kan je wel vertellen wat bij mij wel en niet helpt. Je bent vrij om de tips op te volgen (of juist niet ;).

Een goede nachtrust

Een van de belangrijkste dingen die ik tijdens een tentamenweek doe is op tijd naar bed gaan. Rond een uur of 10 lig ik meestal in bed om een goede nachtrust te hebben. Zo kan ik makkelijk een uur of 8,9 slapen om de volgende ochtend uitgerust een tentamen te maken. Dus niet doorleren in de nacht totdat je er bij neervalt maar gewoon op tijd naar bed gaan. Daar maak je qua leren ook de meeste winst mee.

DSC05001

Plannen!

Een van die dingen die ik waarschijnlijk nooit helemaal onder de knie krijg is plannen. Maar een goede planning helpt bij mij wel voor de nodige rust rond om de tentamenweek. Daarom maak ik een maandplanning op een wit A4 waar ik de toetsen op zet. Zo kan ik precies zien hoeveel dagen en weken ik nog voor het leren heb. En ik maak een planning per dag in een to do boekje van de HEMA. Ook erg handig voor als ik veel moet doen op een dag.

Genoeg eten en drinken

Als ik eenmaal de concentratie heb gevonden om te kunnen leren dan gaan de uren vrij vlot voorbij. Soms vergeet ik daardoor wel is te lunchen. Niet heel goed, want door goed te eten en te drinken bevorder je juist je concentratie en krijg je ook meer stof tot je binnen. Wist je trouwens dat als je kauwgom kauwt tijdens het leren je beter de leerstof onthoud!

Ontspanning opzoeken

Naast dat ik leer probeer ik ook andere dingen te doen. Zoals te roeien of een film te kijken. Zo zit je niet de hele tijd in de boeken. Ontspanning is ook heel goed voor je naast het gestress rond de tentamenweek. Het helpt je aan andere dingen denken is goed voor lichaam en geest.

Dit waren mijn tips voor rond de tentamenweek. Hopelijk heb je er wat aan, en vond je het leuk om te lezen!
Trouwens, ik heb mijn eerste punt ook al weer binnen van deze tentamenweek. Een 8,8 voor verpleegkunde! Erg fijn, want het vorige tentamen van dit vak ging niet zo goed. Dus ben ik nu extra blij met dit punt!

Wat doe jij er aan om zo goed mogelijk je tentamenweek door te komen?

Liefs,
Merel

2 comments on “Tips voor een tentamenweek”

  1. Hi Merel, je hebt helemaal gelijk met je studietips! Reagerend op je vraag: Ik gebruik eFaqt om mijn tentamens door te komen. Het is een online gratis tool die je helpt om gestructureerde samenvattingen te maken, te oefenen met de stof, de stof te herhalen, goede pauzes te nemen ed. Daarnaast kan je al je content delen met studiegenoten of andere gebruikers en dus van elkaar leren. De functionaliteiten ervan zijn gebaseerd op heel veel wetenschappelijke studies over effectief studeren. Het is voor mij in ieder geval echt een uitkomst geweest! Misschien is het iets voor jou om te proberen of ken je iemand anders die het kan gebruiken. Ik ben er in elk geval heel enthousiast over zoals je merkt 😉 Je kan een account aanmaken op http://www.efaqt.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.