De afgelopen maanden heb ik niet zo lekker in mijn vel gezeten. Ik heb het tussen neus en lippen wel een beetje laten blijken dat er wat aan de hand was. Maar ik heb er nooit echt een artikel aan gewijd. Omdat ik er niet aan toe was. Ik moest eerst een beetje aan mezelf werken. Nu zo’n 6 maanden later gaat het gelukkig al een heel stuk beter met mij. Ik heb mezelf de afgelopen maanden nog beter leren kennen, valkuilen overwonnen en ook mezelf beter geaccepteerd hoe ik ben.

Mezelf beter leren kennen

Het liep al een tijdje niet zo lekker met mij. Afgelopen oktober was voor mij echt de druppel en werd ik door de dokter oververmoeid verklaard. Dat was ontzettend heftig. Want ik wilde er eigenlijk niet aan toegeven. Ik wilde namelijk helemaal niet ziek zijn! Naast mijn oververmoeidheid (of ook wel burn-out) genoemd had ik ook nog eens een vitamine B12 tekort. Dat laatste is nu voor een groot deel verholpen door dat ik injecties krijg eens per 2 maanden.

Maar de oververmoeidheid is niet zomaar over. Daar gaat veel meer tijd inzitten. Ik stopte rigoureus met stage en zette mijn opleiding daardoor op een laag pitje. Ik had werkelijk nergens energie voor. Mensen die mij kennen weten dat ik niet zo maar stil zit en het liefst elke dag wel wat onderneem.  Ik sliep soms wel twaalf uur op een dag. Kon me nergens toe zetten en deed soms niets anders dan zitten op de bank en series kijken. Ik had soms niet eens de puf om mezelf onder de douche te zetten. Zo moe was ik.

Ik kan je zeggen dat ik het echt verschrikkelijk vond. Ik zat totaal niet lekker in me vel. En had zelfs even het gevoel dat het allemaal niet meer hoefde. Gelukkig heb ik een hele lieve en goede huisarts die mij doorverwezen heeft naar een psycholoog.

Ik voelde me eerst een beetje gek. Want mensen die niet goed in hun hoofd zijn gaan toch naar een psycholoog? Nou dat is helemaal niet waar. Het is meer een soort praatdokter. Waar je wat meer tijd hebt dan bij een normale dokter. Ook kent zij/hij jou niet persoonlijk, waardoor hij met een frisse blik naar jou situaties kijkt. Ik heb zelf echt ontzettend veel gehad aan mijn psycholoog. En nog steeds moet ik zeggen helpt ze mij enorm met mijn gedachtes en gedrag naar anderen.

Valkuilen overwonnen

Door de psycholoog heb ik zeker wat valkuilen overwonnen. Zo ben ik behoorlijke pleaser (en gelukkig ben ik niet de enige op de wereld die hier last van heeft) en wil ik het liefst dat iedereen mij aardig vind. Helaas gaat dat niet altijd zo in deze wereld. Door de gesprekken met de psycholoog en cognitieve gedragstherapie (een therapie die je helpt je gedrag te veranderen op een goede manier) ben ik zeker anders naar mijn gedrag gaan kijken. Zo heb ik geleerd meer assertief te zijn naar anderen toe en heb ik geleerd dat geen hoge eisen aan mezelf hoef te stellen (hoewel ik beide nog wel erg lastig vind om toe te passen hoor!).

Zelfacceptatie + trots op mezelf

Een van de dingen die ik ook heb geleerd in de afgelopen maanden dat ik blij moet wezen met wie ik ben. Dat ik Merel ben en niet iemand anders. Dat klinkt wel heel erg cliché. Maar echt, ik schaamde me af en toe voor mezelf. Nu weet ik dat ik dat niet hoef te doen. En ben ik juist blij met wie ik ben en wat ik doe. Want echt: je kunt pas van iemand houden als je eerst van jezelf houd. Ook weer zo’n cliché maar zeker waar. Ik kan nu ook eerder trots op mezelf zijn. Dat vond ik vroeger maar lastig. Want ik had nooit het gevoel dat ik ergens om trots op mezelf kon zijn.

Wat wil ik hier mee zeggen?

Je hoeft je niet te schamen als je je even niet lekker in je vel zit. Dat je een keer een baaldag hebt, of dat gewoon een hele week of maand je tegenzit.

Er wordt tegenwoordig ontzettend veel van je verwacht als mens. Dat je maar leuk mee doet met de maatschappij, je vrienden onderhoud, een leuke studie doet maar ook dat je regelmatig sport en andere leuke dingen doet om je leven leuk te houden. En dat je het altijd maar leuk hebt en deelt op Instagram en Facebook. Dat kan soms allemaal net te veel worden, waardoor je net zoals ik in een oververmoeidheid/burn-out beland.

Oververmoeidheid en burn-out zijn nog altijd taboeonderwerpen in onze maatschappij. Alsof je faalt als je het niet meer aan kan. het is eigenlijk niets meer of minder dan een gebroken been. Je hebt gewoon pech dat het jou is overkomen maar je kan er alleen maar sterker uitkomen. Alleen bij een burn-out is het nadeel dat je het niet van de buitenkant kan zien. Waardoor mensen er minder snel rekening mee kunnen houden. Hoe moeilijk ik het ook vond om ziek verklaard te worden omdat ik een burn-out heb opgelopen ben ik nu juist blij dat ik hem nu op heb gelopen en niet veel later in mijn leven. Ik heb mezelf zo veel beter leren kennen (en per dag leer ik steeds meer van mezelf) en denk juist dat een burn-out een hele wijze les voor je leven kan zijn. Nu ik zo op de afgelopen maanden terug kijk, was dat zeker een grote les voor mij!

Een programma die ik zelf heel erg interessant vind over dit onderwerp is ‘Sophie in de mentale kreukels’. Dat gaat over Sophie Hilbrand die zelf 4 jaar geleden in een burn-out belandde en hoe ze daar nu mee omgaat. Maar ook hoe een burn-out kan ontstaan en of het alleen met je werk te maken heeft. Zeker de moeite waard om is te kijken!

Achter de wolken schijnt nog altijd de zon! 

Ik hoop dat je wat aan mijn artikel hebt gehad. Ik vind het in ieder geval heel belangrijk dat ook hierover gewoon normaal gepraat kan worden. Hoe beladen het onderwerp ook mag zijn.

Liefs,
Merel

4 comments on “Valkuilen overwinnen & zelfacceptatie”

  1. Wauw, heel erg mooi geschreven en ik vind het vooral zó stoer en mooi dat je zelf zoveel moeilijke dingen hebt overwonnen in dit proces! Zelf zie ik ook wekelijks ‘iemand’ die me helpt met waar ik mee worstel. Inderdaad niets om je voor te schamen; het is juist sterk dat je hulp zoekt en uiteindelijk kun je er alleen maar beter uit komen. Je mag echt trots zijn op waar je nu al staat!
    Romy onlangs geplaatst…15 excuses om als blogger notitieboekjes te kopenMy Profile

    • Wat een super lieve reactie Romy. Doet me heel erg goed! En inderdaad niets om je voor te schamen. Soms gebeuren dingen nou eenmaal en leer je er weer van…

  2. Wat een mooi artikel. Wat rot dat je dit moest doormaken zeg. Hopelijk gaat het inmiddels al wat beter, maar zo te lezen heb je in de afgelopen periode al veel dingen bereikt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.