Een uitzonderlijke keer schrijf ik hoe ik achter mijn blog werk. Vandaag is het weer zo ver. En vertel ik jou hoe mijn artikelen tot stand komen. De meeste dan. Want soms maak ik ze ook anders. Wat je hier onder gaat lezen is mijn meest standaard manier.

Het begin: Het ontstaan van een idee

Vroeger zat ik echt naar mijn scherm te staren om er een artikel uit te persen. Nu ik weet dat dat niet werkt pak ik het tegenwoordig op een andere manier aan. In plaats van een artikelidee er uit te persen ontstaan meestal ideeën tegenwoordig spontaan. En dat kan echt op elk moment van de dag zijn en het maakt niet uit wat ik doe. Als ik zo’n vloedgolf van ideeën krijg schrijf ik ze gelijk op. Dit kan zijn in mijn mobiel onder notities maar kan ook zijn in mijn bullet journal of zelfs als ik achter mijn laptop zit schrijf ik ze gelijk uit als concept artikel in mijn kalender plugin op wordpress. Het kan dan ook echt van alles zijn qua ideeën. Daardoor zit ik meestal ook niet zonder concepten. En er valt altijd wel een uit te werken.

Dan: schrijven of foto’s maken

Wanneer ik al eerder een idee heb wat ik wil gaan schrijven voor een artikel. Dan schrijf ik eerst de tekst uit en voeg ik later pas de foto’s toe die ik er bij vind passen. Dit gaat vooral de laatste tijd zo en ik vind dat meer dan prima. Wanneer ik een review schrijf maak ik eerst foto’s, dan test ik het product en schrijf ik daarna pas de tekst. Zo gaat het volgens mij bij de meeste beautybloggers. Artikels die dus niet zo beauty gerelateerd zijn schrijf ik eerst en voeg ik later (zelfgemaakte!) foto’s toe.

Foto’s verkleinen

Wanneer ik foto’s heb gemaakt moeten ze eerst nog verkleind worden voor mijn blog. Dat doe ik zelf met picmonkey. Een gratis website waar je gemakkelijk je foto’s kan verkleinen en aan kan passen. Vroeger deed ik dat noooit. Daardoor plaatste ik mijn foto’s direct van mijn camera op mijn blog. Maar die bestanden zijn heel groot voor je blog. Als je ze verkleint kan je wel de maat houden maar is het bestand veel kleiner. Snap je? Waardoor je foto’s ook sneller geladen zullen worden. Ik ben hier mee begonnen omdat ik door begon te krijgen dat mijn blog ineens heel erg langzaam werd. Dit kwam door de grote fotobestanden die ik nooit heb verkleind in die 3 jaar. Dus dit gaat eerst nog vooraf voor dat ik de foto’s toe voeg aan een artikel.

 

Zo ziet mijn kalender plug-in eruit op WordPress. 

Nakijken, tags toevoegen en plannen

Dat eerste vergeet ik nog wel is omdat ik af en toe (ja echt) gewoon te lui ben om mijn artikels na te kijken op spelfouten. Ik had vroeger al een hekel aan nakijken van mijn eigen werk. Maar goed, een belangrijk puntje als je wil dat je zinnen goed lopen.
Daarna voeg ik tags toe om de vindbaarheid van mijn artikels op mijn blog wat makkelijker te maken. En daarna plan ik het artikel in. Ik probeer om de dag wat te plaatsen. Iedere dag is voor mij gewoon niet haalbaar naast een druk leven met werk, school en sociale verplichtingen. En ook daar heb ik vrede mee. Ik vind het belangrijkste dat ik artikels plaats waar ik geheel achter sta. Wanneer een artikel is geplaatst komt die automatisch in de bloglovin’ feed terecht van mensen die mij volgen. Daarnaast heb ik nog een plug in voor twitter waar door mijn artikels ook automatisch in een tweet op Twitter verschijnen. Vroeger deed ik wat meer met Twitter dan dat ik nu doe, vandaar.

Om een overzicht te hebben van de artikels die ik in plan gebruik ik de kalender plug in voor wordpress. Een super handige plug in waardoor je precies kan zien wat wanneer online komt. Maar ook om te zien wat voor concepten je nog hebt ingepland en waar je bijvoorbeeld nog foto’s bij moet toevoegen (zet ik meestal met hoofdletters in de titel). Echt een plug in waar ik niet meer zonder kan.

En dit is ongeveer hoe ik mijn artikels maak en in plan. Hopelijk vond je het interessant om te lezen :).

Maak jij je artikelen op de zelfde manier zoals ik ze maak of doe jij het anders? Ik ben benieuwd! 

Liefs,
Merel

3 comments on “Van concept naar artikel, het proces van mijn artikels!”

  1. Wat leuk om te lezen hoe jij je artikelen schrijft! Bij mij gaat het eigenlijk bijna hetzelfde. Ik heb ook een hele lijst met ideeën, waarvan ik dan regelmatig concepten schrijf, soms zonder en soms met foto’s. Sommige concepten blijven een beetje onuitgewerkt staan totdat ik er ooit weer aan denk 😉 Verder schrijf ik vaak mijn artikelen niet in één keer helemaal af. Ik schrijf vaak eerst alles in één keer ruw uit, ga dan heel flink inkorten en kijk mijn artikel daarna nog een paar keer goed na.

  2. Ja, dit is allemaal heel herkenbaar. Voor productreviews maak ik ook altijd eerst de foto’s. Dan ziet het product er nog mooi en natuurlijk nog helemaal nieuw en vol uit. De ene keer heb ik meer inspiratie dan de andere keer, maar nu zit ik echt in een super creatieve flow. Dat is zo’n lekker gevoel.
    bychristiana onlangs geplaatst…Hé! Mijn outfit in de H&M Gallery!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.