Ik heb mij begin van het jaar voorgenomen om geen onnodige spullen te kopen. Onder ‘onnodige spullen’ vallen alle spullen die ik niet nodig heb, waarvan ik nog wat van op voorraad heb of wat ik zelf eigenlijk al heb. oftewel mijn voornemen is meer gebruik maken van de spullen die ik heb en minder onnodig kopen. In dit artikel kan je mijn goede voornemens lezen. En hoewel ik normaal niet veel met mijn goede voornemens doe (zoals de meeste mensen denk ik) wil ik er dit jaar toch echt wel mee aan de slag gaan. In dit artikel kan je trouwens lezen wat voor goede voornemens ik heb voor dit jaar. Klein beginnen, dat wel. Vandaag geef ik je een update hoe het hier mee gaat!

Waarom heb ik dit mij voorgenomen?

Verspilling is steeds meer in het nieuws. Onder andere voedselverspilling. Maar ook verspilling van spullen. We doen het sneller naar de kringloopwinkel als we er op uit gekeken zijn. Hetzelfde geld voor kleding. Ik wil daar vanaf. Ik vind daarnaast dat ik soms ook gewoon onnodige dingen koop. ‘Omdat ze zo leuk zijn’. Maar ondertussen niet gebruik. Super zonde. Niet alleen van je geld maar ook van de grondstoffen die er voor zijn gebruikt. Dit jaar wil ik het daarom helemaal anders aanpakken. Eerst de dingen opmaken die ik in huis heb en daarna pas nieuwe dingen kopen die ik op mijn wishlist heb staan. Onder onnodige dingen versta ik: voorraad aan lipsticks, shampoo’s, conditioners en douchegels, maar ook schrijfwaren zoals schriften, post it’s en andere dingen die daar onder vallen. Je zal daarom ook minder reviews op mijn site zien staan. Ik probeer daarin tegen wel creatief te zijn met mijn beauty/make-up artikelen.

Hoe ging het in januari?

In januari ging het verrassend goed. Ik heb geen extra kleding gekocht, maar dat is ook omdat ik nu meer wil aanschaffen van de kringloopwinkel of thriftshops. En zo even naar de kringloopwinkel gaan doe ik niet. Daar moet je toch echt wel even wat tijd voor uit trekken. Daar bij komt ook nog dat ik mijn uitgaven strikt bij houdt in een kasboekje. Zo kan ik goed zien wat ik waar aan uit geef. Niet alleen interessant om te zien waar je geld heen gaat maar ook goed om inzicht te krijgen waar je teveel geld aan uit geeft.

Nu 1,5 maand verder, hoe gaat het nu?

We zitten alweer een tijdje in februari. Februari gaat qua maand ook erg goed. Ik heb alleen een schriftje gekocht voor mijn anatomie lessen. Gister heb ik nog even gestruind in de kringloopwinkel vlakbij mijn huis, oeps! Ik vond daar wel leuke decoratie dingen voor op mijn kamer. Zoals de Eiffeltoren onderin die ik scoorde voor €0,50 cent (dat betaal je er in Parijs niet voor, geloof me 😉 en een oude analoge camera voor €1! Voor zo weinig decoratie scoren vind ik echt helemaal prima! Nu ben ik in ieder geval minder geld kwijt dan wanneer ik het nieuw zou kopen. Ik praat het goed zie je haha. Maar goed, verder gaat het eigenlijk wel heel goed. Ik had begin januari nog wel een beetje ‘koopdrang’ maar dat heb ik tegenwoordig niet meer. Ik ben vooral veel gerichter aan het kijken en aan het winkelen. En daarnaast voelt het soms ook heel goed wanneer je even niets hebt gekocht. En neuzen tussen leuke spullen mag natuurlijk altijd. Zo doe ik ook weer inspiratie op voor dingen die ik nog op mijn wishlist kan zetten.

Is het moeilijk?

Nou, best wel een beetje. Het is echt een knop omzetten. Niet meer kopen om het kopen maar meer kijken of je het echt gaat gebruiken. Ik vond het in het begin wel moeilijk maar het wordt voor mijn gevoel steeds makkelijker.

Tips voor jou!

Wanneer je hier ook mee aan de gang wilt gaan heb ik wel een paar makkelijke tips voor je!

1. Kijk wat je nog in huis hebt liggen.

Ten eerste maak een overzicht van wat je nog in huis hebt. Zodat je onnodige aankopen vermijd. Ga op plaatsen kijken waar je misschien niet zo vaak kijkt. En ruim die plaatsen is op! Zo zal je spullen tegen komen waarvan je het bestaan niet meer wist.

2. Berg dingen bij elkaar op, zo heb je een beter overzicht van wat je hebt.

Berg dingen die op elkaar lijken bij elkaar op zodat je het makkelijker terug kan vinden. Bijvoorbeeld alle stationary dingen bij elkaar. Dat kunnen schriftjes, plakband, washi-tape, maar ook paperclips of nietjes zijn. Zo heb je alles beter op orde en heb je een beter overzicht van wat je wel en niet hebt. Je kan het zo pintrest waardig maken als je zelf wil! Dan kan je er ook nog met volle trots naar kijken.

3. Wees er trots op dat je niets extra’s koopt

Af en toe trots op jezelf zijn omdat je dat ene boekje toch niet koopt helpt ook enorm. In ieder geval werkt het voor mij. Dat je toch sterker ben dan dat je eigenlijk denkt te zijn. Want je weet achteraf toch wel dat je het misschien wel nooit gaat gebruiken.

 

Eerlijk gezegd vind ik het wel leuk hoor, om al die dingen te gebruiken die ik nog in huis heb liggen. Zo kom je soms ook nog nieuwe dingen tegen waarvan je niet meer wist dat je ze nog had. Zo gaan er bij mij ook sneller spullen op en ben ik veel creatiever met het gebruiken van de spulletjes!

Heb jij ook nog goede voornemens voor dit jaar waar je nog steeds mee bezig bent?

Liefs,
Merel

 

1 comment on “Voornemen 2017: een jaar lang geen onnodige spullen kopen, 1,5 maand later”

  1. Ik ben hier ook mee bezig, en dan eigenlijk voornamelijk om verspilling tegen te gaan. Zo’n eiffeloren vind je in Parijs idd niet voor 50 cent! En het is gelijk ook beter dat je iemand anders spullen hergebruikt, ipv altijd maar iets nieuw te kopen. Met die ingesteldheid lukt het me ook wel redelijk om deze challenge vol te houden 🙂
    Sarah onlangs geplaatst…Review – Je favoriete foto op plexiglasMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.