Op school moet je het al gauw leren. Dat reflecteren. Van de fouten die je hebt gemaakt, en hoe je die hebt gemaakt. Nu ik op het mbo zit wordt er ook al steeds meer van het reflecteren gevraagd. En ik heb gehoord dat het op het HBO nog erger is. Nu vond ik het vroeger echt verschrikkelijk om mezelf te reflecteren. Want het liefst doe ik alles gewoon goed. Maar ik heb nu ook wel ingezien dat dat niet altijd haalbaar is. Zeg maar gewoon niet. Vandaag leg ik je uit waarom ik nu meer reflecteer dan vroeger en waarom mij dat helpt bij hoe ik nu leef.

Sinds ik mijn bullet journal gebruik. Maak ik aan het eind van de maand altijd even een maand review. Hoe de maand is verlopen en wat ik er van heb geleerd. Je kan het zien als een mini reflectieverslag van de maand. Ik zet er herinneringen in. Waar ik het meest trots op ben van de afgelopen maand. Wat ik heb geleerd en wil blijven herinneren. Hoe ik anders was en waar ik persoonlijk mee worstelde deze maand. En daarnaast wat ik de volgende maand wil proberen.

Eerst zag ik het nut niet zo in van dat reflecteren. Waarom zou je dat in hemelsnaam doen? Ik doe het nu vooral om bewust na te denken over de maand die is geweest. Over wat er wel en niet goed ging en waar ik nog wat van kan leren. Want je bent nooit te oud om te leren toch? Het is daarnaast een mooie oefening voor school, dat reflecteren op de maand. Handig wanneer ik weer eens een reflectieverslag moet schrijven als verpleegkundige in opleiding.

Ik kan het iedereen aanbevelen om eens even op te schrijven van wat je afgelopen maand hebt geleerd. Of desnoods van afgelopen week als een maand wat te lang voor je is. Er staan heel wat ideeën op Pintrest over een maand review. Maar je kan natuurlijk ook mijn voorbeeld er voor gebruiken.

Eigenlijk is reflecteren dus heel belangrijk. Het laat je in zien wat je sterke en zwakte punten zijn en wat je zoal allemaal al hebt geleerd! Bewust nadenken daarover is goed en kan je laten groeien in je werk of in je leven.

Reflecteer jij wel eens? 

Liefs,
Merel

 

 

2 comments on “Waarom het belangrijk is om te reflecteren”

  1. ik studeer verpleegkunde en ik schrijf me kapot aan alle reflectieverslagen – het is (bijna) een overkill. Neemt niet weg dat reflecteren wel degelijk zinvol is mits je het serieus neemt en het niet weg doet als een ‘ugh-waarom-doe-ik-dit'(al is een overkill in mijn ogen dan weer niet verstandig omdat je het dan doet omdat het moet :’) )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.