In de afgelopen 5 jaar heb ik enorm veel geleerd over mijn huid. Ik kamp al jaren met een Acne huid. Niet ontzettend heftig ofzo maar ik heb er altijd wel last. Waar andere vriendinnen met gladde huidjes lopen, heb ik altijd wel een pukkel of twee op mijn gezicht. Nu kan ik er gelukkig heel goed mee leven. Maar vroeger toen ik nog een opstandige puber was vond ik het maar moeilijk om met die dingen op mijn gezicht om te gaan. Ik schaamde me er vooral heel erg voor. Vandaag vertel ik je wat ik zoal in de afgelopen 5 jaar van mijn huid heb geleerd!


Deze foto is genomen in november 2015. Toen ik echt ontzettend last van had Acne voor mijn doen. 
Het heeft vooral met mijn hormonen te maken

Ik heb zelf last van Acne Vulgaris. Wel een lichte vorm er van gelukkig. Dit soort Acne heeft te maken met je hormoonhuishouding en heet dan ook wel jeugdpuistjes. Door hormonen heb ik vooral veel last van pukkeltjes op mijn kin en richting mijn wangen. Mijn schoonheidsspecialiste zegt dat dit een typisch is voor hormoonpukkels.

Geen dag is mijn huid hetzelfde

Mijn huid is nooit hetzelfde geweest. Elke dag zag het er wel weer anders uit. Waar de ene dag nog een pukkel zat kan die de volgende dag alweer verdwenen zijn. Of zit er een korst omdat ik in mijn slaap er aan heb gezeten (lekker smakelijk maar toch). Ook kan het zijn waar ik de vorige dag nog nergens last van had de dag erna onder de pukkeltjes zitten. Geen dag is hetzelfde met mijn huid.

Mijn huid is het mooiste in de tweede week van de pil

Echt waar! Ik denk dat dit te maken heeft met dat de hormoonspiegel in mijn lichaam dan op ‘orde’ is. Mijn huid heeft in die week het minste last van onzuiverheden of dat soort dingen. Dat heb ik zeker in het laatste jaar dat ik de pil slik gemerkt.

Het enige wat echt werkt is af en toe naar de schoonheidsspecialiste gaan

Voor wanneer je je huid een beetje onder controle wil houden is een afspraak bij de schoonheidsspecialiste maken zeker een must. Ik zweer er bij. Al bijna 5 jaar. Af en toe heb je net zoals bij de kapper en opknapbeurt nodig voor je huid. Waar hij helemaal wordt schoongemaakt en door iemand anders wordt bekeken. Ik maak nu ongeveer om de 6 weken een afspraak. En dat is met mijn studentenbudget zeer goed te doen kan ik je zeggen!

En ‘goede’ verzorgingsproducten gebruiken

Sinds ik de producten van Cenzaa gebruik is mijn huid ook zeker opgeknapt. Het ziet er veel gezonder uit en ik ben ook veel zekerder over mijn huid geworden sinds ik aan die producten zit. Vroeger was mijn huid voor mijn gevoel echt een ramp. En ging ik van het ene product over op het andere omdat niets hielp. Bij de producten van Cenzaa heb ik dat gelukkig niet. Het helpt enorm goed bij mijn huid en ga voorlopig ook zeker niet overstappen op een ander merk! Trouwens de tea tree water van Lush is ook echt een lifesaver wanneer mijn huid weer is een ravage is.

Eigenlijk moet je van je pukkeltjes afblijven, want het wordt alleen maar erger als je er aan komt

Hoe vaak het wel niet is voorgekomen dat ik aan mijn pukkeltjes heb gezeten is niet meer op twee handen te tellen denk ik. En zelfs niet op vier. Ik heb er zo vaak aangezeten. En zo vaak heb ik achteraf spijt gehad dat ik het heb gedaan. Want echt, je wordt er niet mooier op wanneer je aan je pukkeltjes zit. Je kunt er maar beter van afblijven!

De dikste pukkels zijn na een dag of 5 echt goed weg

Soms, wanneer ik net voor mijn ‘periode’ zit heb ik echt verschrikkelijke onderhuidse pukkels. Echt van die dikke. Ik zal niet te veel in detail spreken maar mensen die dit herkennen weten wat ik bedoel. Van die pukkels die echt hoofdpijn kunnen veroorzaken. Deze pukkels zijn bij mij na een dag of 5 (wanneer ik er niet aan heb gezeten!) pas echt goed weg. Die dingen vind ik nog wel het allervervelendst van mijn huid.

Concealer is soms echt je beste vriend

Wanneer ik weer in zo’n fase zit dat mijn gezicht weer is onder de onzuiverheden zit is concealer zeker mijn beste vriend overdag. Samen met een goede matterende poeder maakt dat het soms echt mijn huid af. Ik kan daardoor mijn pukkeltjes redelijk goed verbergen.

Probiotica slikken helpt ook enorm bij het bijdragen aan een mooie huid

Sinds ik eind mei probiotica slik is mijn huid er ook echt van opgeknapt. Ik heb veel minder onzuiverheden dan vroeger en mijn huid is voor het eerst sinds tijden echt rustig. Daar mag best een applausje voor gegeven worden vind ik. haha. Probiotica is iets van de homeopathische geneeskunde. Probiotica is het tegenovergestelde van antibiotica. Antibiotica zorgt er juist voor dat zowel goede als slechte bacteriën worden gedood. Bij probiotica worden juist goede bacteriën toegediend via een capsule. Deze goede bacteriën gaan naar je darmen waarvoor die bacteriën weer zorgen voor een goede weerstand. Ik ben helemaal voor om dit te slikken. Zeker omdat ik vroeger misschien wel 20 tot 30 antibiotica kuren heb geslikt voor mijn chronische bronchitis. Waardoor mijn darmflora ook lichtelijk is aangetast.

Gelukkig ben ik niet de enigste die met pukkels rond loopt.

Hoewel ik altijd denk dat mijn pukkels in het dagelijkse leven ontzettend opvalt, valt dat voor andere mensen natuurlijk enorm mee. En ik ben gelukkig niet de enigste die rondloopt met een pukkelhoofd. Er lopen er nog veel meer rond. En hoewel ik dat niet altijd geloof is het wel fijn om dat te weten. Dat je er niet alleen voor staat ;).

Hopelijk vond je het leuk om dit artikel te lezen. Ik heb in ieder geval genoeg over mijn huid geleerd de afgelopen 5 jaar!

Heb jij ook last van Acne? 

Liefs,
Merel

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.