Toen ik wist dat ik stage ging lopen in de thuiszorg wist ik zelf niet zo goed wat ik er bij voor moest stellen om daar als verpleegkundige aan de gang te gaan. Nu, meer dan 20 weken later weet ik waarom ik graag in de thuiszorg werk en wil ik graag met je delen. Vooral omdat dit onder leerling-verpleegkundige een totaal niet uitdagende werkplek lijkt. Maar ook gewoon voor jou, die misschien in een hele andere branche werkt en wil weten wat de thuiszorg als verpleegkundige inhoudt.

In een week moest ik 36 uur stage lopen. Waarvan 32 uur op de werkvloer en 4 uur mocht ik bezig voor school. Bij mijn stage mocht ik daar zelf mijn draai aangeven. Zowel thuis als op de stageplek mocht ik er mee bezig. Wat ik zelf ook erg waardeerde is dat ik alleen maar vroege diensten hoefde te draaien. Dat betekent dat je diensten van 7 tot ongeveer 3 uur hoeft te maken. Meestal ben je om ongeveer 12 uur klaar met een route en ga je daarna op kantoor verder werken aan zorg achter de schermen. Een route is dus dat je langs de mensen gaat om zorg te verlenen. Dit kan van alles zijn. Zoals medicatie aangeven, zwachtelen maar ook insuline spuiten of juist alleen helpen met douchen en aankleden. Zo’n route doe je in je eentje. Ik liep dan wel mee als stagiaire. Maar in principe doe je het alleen.

Zelfstandig maar toch in een team.

Wat ik daarom zo leuk vind om als wijkverpleegkundige te werken is de zelfstandigheid. Maar toch ook weer samen. Je werkt samen in een team om alles zo goed als mogelijk op gang te laten lopen. Je hebt onderling contact en je werkt via een tablet wat ook ideaal is als je bij mensen thuis bent. Daarnaast is de diversiteit van alle verschillende zorgvragers ook zo ontzettend leuk. Je komt bij iedereen op bezoek wat je werk heel uniek maakt vind ik. Je komt echt bij mensen in hun personal bubbel. Waardoor je heel veel verschillende soorten huishoudens tegen komt. Maar ook verschillende soorten geloofsovertuigingen en noem maar op.

Nu ik dan officieel verpleegkundige ben was het dan ook niet raar dat ik mijn vakantiewerk als verpleegkundige in de thuiszorg wilde gaan doen. Ik heb een vakantiecontract gekregen voordat ik naar Nijmegen ga. Een contract van 15 uur, maar ik maak zeker wel meer uren per week. Ik werk ongeveer elke dag in de avond. Wat ik veel en veel chiller vind dan de ochtenddiensten. Je kan gewoon je gang gaan in de ochtend en middag en daarna nog even een avonddienst draaien tot ongeveer 10 uur. Het enige vervelende is dat ik nu uit Assen moet komen waardoor ik wel wat langer onderweg ben naar mijn werk. Maar ook daar maak ik het beste van. Zoals een boek of muziek luisteren in de trein om mij zo alvast klaar te maken voor de volgende avonddienst.

Waar werk jij deze zomervakantie?

Liefs,
Merel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.