Een fijne studentenkamer kan een lange zoektocht zijn. Zeker in het westen van het land. Zoals Amsterdam en Rotterdam. Nu was het zoeken naar mijn kamer in Nijmegen ook geen pretje. Want heel veel van de kamers waren gemeubileerd, voor een korte tijd beschikbaar of de kamers waren te klein voor de spullen die ik wilde meenemen naar Nijmegen. Ik had namelijk al een redelijke inboedel opgebouwd in Groningen op kamers. Uiteindelijk heb ik mijn kamer gevonden. 

Vraag op Facebook/Vraag vrienden/bekenden/kennissen

Een van de eerste dingen die studenten ondernemen als ze een kamer willen om te kunnen studeren in de stad naar keuze is een oproep plaatsen op Facebook. Hiermee bereik je gelijk

Ga op Facebook bij kamer-zoek-groepen

Zoals ‘kamer/studio te huur [PLAATS]’ doen het meestal erg goed om te zoeken naar een nieuwe kamer. Als je op Facebook intikt op de zoekbalk ‘kamer in [PLAATS]’ kom je meestal heel veel verschillende soorten besloten groepen tegen waar je je kan inschrijven bij verschillende hospiteeravonden/middagen. Meestal is een mailtje sturen wel genoeg om een uitnodiging te verwachten. Ik heb zo via Facebook een paar hospiteer avonden/middagen gehad. Ook een goed medium dus om je ideale kamer te kunnen vinden!

Kijk op Kamernet of andere kamersite’s

Op kamernet staan meestal meer dan honderden kamers aangeboden. En het is een van de bekendste site’s van Nederland om te zoeken naar een studentenkamer. Je kan je voorkeuren aangeven en op basis van dat gaat de zoekmachine zoeken naar verschillende kamers die bij jou voorkeuren voldoen.

Overweeg om samen met vriendinnen op kamers te gaan

Wanneer je samen een appartement huurt ben je natuurlijk veel goedkoper in prijs uit. LET OP: Soms vraagt de huurbaas wel of jullie een stel zijn. Je kan natuurlijk er voor kiezen om dit te spelen om zo in aanmerking te komen voor een appartement. Maar risky is het wel! Daarom ook niet mijn eerste keuze. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat ik samen met twee vriendinnen heb samengewoond in Groningen in een 3-kamer appartement. De vader van een van de vriendinnen heeft het appartement gekocht en wij droegen dan zo samen huur af aan de vader van die vriendin. We hadden goed contact met haar vader en konden dingen makkelijk met hem regelen.

Ga bij een hospita in!

Deze optie kan je ook vinden op kamernet. Wanneer je net zoals ik heel moeilijk aan een geschikte kamer kan komen is een hospita ook een goede optie om te overwegen. Je trekt dan letterlijk in bij iemand die je niet kent. Dat kan zijn een oudere man of vrouw die een kamer voor jou beschikbaar stelt. Ik heb tot nu toe nog geen echte nadelen aan het wonen bij een hospita. Het voordeel vooral is dat je in een rustige omgeving thuis komt, het opgeruimd is en je van de nodige luxe gebruik kan maken (zoals een bad, een vaatwasmachine en een wasmachine). Als je echt heel slecht een kamer kan vinden zou ik deze optie zeker overwegen!

Zoek op tijd!

Vanaf september begint natuurlijk het nieuwe studiejaar. Wees daarom voorbereid en begin met het zoeken van je kamer op tijd. Ik zou daarom als ik jou was vanaf juli ongeveer een begin te maken met zoeken naar een kamer. Zo komen er elke week/maand nieuwe kamers bij en zit er vast een kamer bij die jou voorkeuren heeft. Wanneer je besluit later op kamers te gaan in het jaar is het verstandig om vanaf januari op zoek te gaan naar een kamer. Het tweede semester begint namelijk vanaf ongeveer februari, veel studenten gaan vanaf die periode op stage, naar het buitenland om te studeren of stoppen met hun studie. Ook dan is er meestal wel wat keuze voor een kamer!

Hoe heb jij jou studentenkamer gevonden? En wat zijn jou ultieme tips om er een te vinden?

Liefs,
Merel

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.